Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Risk modelling of transfusion transmissible infections

Promotie:Dhr. T. Mapako
Wanneer:09 december 2016
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. M.J. (Maarten) Postma
Copromotor:dr. M. (René) van Hulst
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Risk modelling of transfusion transmissible infections

Modelleren risico op bloedoverdraagbare infectieziekten in Afrika

Het proefschrift van Tonderai Mapako laat zien dat er een noodzaak is om risico’s van bloedtransfusies te modelleren om de bloedtransfusieveiligheid te optimaliseren in landen met beperkte financiële mogelijkheden.

Bloedtransfusie kan een levensreddende medische behandeling zijn, zeker in Afrika ten zuiden van de Sahara. Er is echter een risico van transfusie overdraagbare infecties die kan worden geminimaliseerd door geschikte bloeddonoren te selecteren en bloed te testen. Ondanks deze veiligheidsmaatregelen is het risico van transfusie overdraagbare infecties niet tot nul te reduceren, vandaar de behoefte dit rest-risico te berekenen met modellen.

Mapako onderzocht de HIV-dynamiek in het algemene en de bloeddonorpopulaties in Zimbabwe. Dit maakte de identificatie mogelijk van een laag-risicopopulatie voor de overdracht van HIV. Hij gebruikten drie methodes om de overdracht van HBV, HCV en HIV te berekenen en vond vergelijkbare resultaten. Dit geeft vertrouwen voor het gebruik van deze modellen.

Globalisering is een uitdaging voor de bloedtransfusieveiligheid omdat bloeddonoren in toenemende mate naar gebieden reizen met bloed overdraagbare infectieziekten. Daarom ontwikkelde Mapako een nieuwe methode om het risico te bereken van de overdracht van een infectieziekte door een bloeddonor die door een gebied reist met een bloedoverdraagbare infectieziekte. Omdat in Zimbabwe overwogen wordt om gevoelige nucleïnezuurtesten voor HBV, HCV en HIV in te voeren,heeft hij een kosteneffectiviteitsanalyse uitgevoerd. In verhouding tot de hoge kosten is de gezondheidswinst aan de lage kant. Echter, de verhouding tussen kosten en gezondheidswinst is wel veel gunstiger dan die wordt gevonden voor dezelfde testen in de westerse wereld.

Tonderai Mapako promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij de vakgroep Farmaco-epidemiologie en Farmaco-economie van GRIP. Het werd gefinancierd door de EU, T REC project, Grant Agreement number 266194. Hij vervolgt zijn loopbaan als manager onderzoeksprojecten bij zijn huidige werkgever National Blood Service Zimbabwe.