Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Toxicogenomics of precision-cut liver slices for prediction of human liver toxicity

Promotie:Dhr. S. (Suresh) Vatakuti
Wanneer:21 maart 2016
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. G.M.M. Groothuis, prof. dr. P. (Peter) Olinga
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Toxicogenomics of precision-cut liver slices for prediction of
human liver toxicity

Levertoxiciteit medicijnen voorspellen met precies-gesneden plakjes menselijk leverweefsel

Suresh Vatakuti onderzocht of het ex vivo model van precies-gesneden leverplakjes van menselijk leverweefsel (PCLS genaamd) geschikt is om geneesmiddel-geïnduceerde levertoxiciteit te voorspellen en de mogelijke mechanismen ervan te ontrafelen. Hij concludeert dat in de toekomst dit model inderdaad kan worden gebruikt om bijwerkingen voor de mens te voorspellen van nieuwe geneesmiddelen en andere chemische stoffen en het mechanisme van schade te onderzoeken. Het gebruik van menselijk weefsel naast dierproeven zal bijdragen aan een betere voorspelling van de toxiciteit en bovendien aan een vermindering van het proefdiergebruik.

Levertoxiciteit is een van de belangrijkste oorzaken voor ernstige bijwerkingen en voor het van de markt halen van geneesmiddelen. Voorspellen van levertoxiciteit op basis van dierproeven is niet erg betrouwbaar vanwege verschillen tussen proefdieren en de mens. Daarom is er behoefte aan nieuwe methoden om geneesmiddelen te screenen op levertoxiciteit in de mens. De PCLS vormen een mini "lever-model" dat sterk lijkt op de menselijke lever, waar alle celtypen aanwezig zijn in hun oorspronkelijke weefselmatrix configuratie. Vatakuti heeft humane PCLS blootgesteld aan levertoxische stoffen waarvan bekend is dat ze necrose, cholestase of idiosyncratische toxiciteit veroorzaken. Door middel van genexpressie analyse wist hij, van alle 20.000 genen, díie genen te identificeren die door de toxische stoffen werden gereguleerd. Met het profiel van de gereguleerde genen kon hij een duidelijk onderscheid maken tussen necrose- en cholestaseveroorzakende stoffen. Daarnaast kon hij de rol van die gereguleerde genen in het mechanisme van de leverschade van de verschillende groepen stoffen gedeeltelijk ontrafelen.

Suresh Vatakuti  promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij de afdeling Farmacokinetiek, Toxicologie en Targeting van het Onderzoeksinstituut GRIP. Het werd gefinancierd door ZonMw. Hij vervolgt zijn loopbaan bij Quantitative Solutions als statistical programmer/ PK-PD data manager. Lees ook http://www.ukrant.nl/english/suresh-vatakuti-got-two-livers-in-one-day.html