Skip to ContentSkip to Navigation
Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI Nieuws

Studenten Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen leren van elkaar in Self Driving Challenge

25 mei 2023

Op donderdag 25 mei presenteerden de studenten van de SDC-teams van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen op de Zernike Campus bij Digital Society Hub hun kennis en ervaring op het gebied van autonoom vervoer. De teams doen mee aan een landelijke challenge van de RDW om een elektrische kart zelfrijdend over het TT-circuit in Assen te laten rijden.

Joost Frenken (l) en Annemarie Hannink ©Chase Wang
Joost Frenken (l) en Annemarie Hannink ©Chase Wang

Het evenement werd geopend door Annemarie Hannink (College van Bestuur, Hanzehogeschool) en Joost Frenken (decaan Faculty of Science and Engineering, RUG). Beiden benadrukten het belang van samenwerking binnen de Universiteit van het Noorden: samenbrengen van onderwijs, onderzoek en innovatie op maatschappelijke uitdagende thema’s zoals autonoom vervoer. Daarnaast werd de ambitie uitgesproken om volgend jaar met een gezamenlijk team aan de landelijke challenge mee te doen.

Roland Hiemstra, programmadirecteur van Digital Society Hub, zei tijdens zijn welkomstwoord: “Met deze inspirerende presentatie laten de studententeams de concrete samenwerking in het kader van de Universiteit van het Noorden zien. Met de komst van de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI kunnen we onze samenwerking op het gebied van digitale transformatie intensiveren.” Ook prof. Ming Cao, wetenschapplijk directeur van de Jantina Tammes School, gaf aan hoe belangrijk hij samenwerking vindt: “Studenten leren van elkaar en werken samen aan grote maatschappelijke uitdagingen.”

Met de presentaties van RUG-hoogleraar Mechatronica Bayu Jayawardhana en divisiemanager voertuig, regelgeving & toelating RDW Gerard Doll, werd over de uitdagingen van autonoom vervoer gediscussieerd: de taak van de RDW, snelle ontwikkelingen van techniek en AI, de impact op wet- en regelgeving, maar ook de ethische en juridische aspecten van autonoom vervoer. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk bij botsingen door een auto die niet door een mens wordt bestuurd? Hoe zorgen we ervoor dat data van de auto altijd ethisch en veilig verantwoord wordt gedeeld? Hoe het met de cyberveiligheid van autonome voertuigen is geregeld werd toegelicht door Bashar Fteiha, promovendus aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en expert op het gebied van zelfrijdende voertuigen.

De finale van de landelijke Self Driving Challenge van de RDW is op 8 juni aanstaande op het junior TT-circuit van Assen. We hopen in ieder geval op een winnend team uit het noorden.

Team RUG ©Chase Wang
Team RUG: v.l.n.r. Bayu Jayawardhana, Rutger Wuijster, Judith Oeben, Rick Drenth, Emma Langeveld © Chase Wang
Team Hanze © Chase Wang
Team Hanze: v.l.n.r. Thierry Brouwer, Mike Folkersma, Martijn Rozema, Damian Regtop © Chase Wang
Alles onder het genot van een lunchbuffet © Chase Wang
Alles onder het genot van een lunchbuffet © Chase Wang
Laatst gewijzigd:01 juni 2023 11:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...