Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Mensen met psychosegevoeligheid vaker ontevreden over financiën 

19 april 2024
Foto: Towfiqu Barbhuiya

Mensen die gevoelig zijn voor psychoses zijn vaker ontevreden over hun financiële situatie dan degenen die hier geen last van hebben, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor het onderzoek werd data van meer dan vijfduizend personen met psychosegevoeligheid onderzocht. De onderzoekers concluderen dat het van cruciaal belang is dat behandelaars in hun klinische praktijk aandacht besteden aan financiële problemen.

Volgens het onderzoek rapporteerde tussen de een op de vijf en een op de drie mensen met psychosegevoeligheid financiële ontevredenheid, afhankelijk van het specifieke jaar waarin de vraag werd gesteld. Deze percentages liggen drie tot vier keer hoger dan die in de algemene Nederlandse bevolking, zoals blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Cannabis

Josephien Jansen, Janneke Koerts en collega's identificeerden een aantal factoren die samenhangen met financiële ontevredenheid. Vooral mensen die cannabis of andere drugs gebruiken, rapporteerden een significant grotere mate van financiële ontevredenheid. Bij cannabisgebruikers met psychosegevoeligheid liepen de percentages van financiële ontevredenheid zelfs op tot meer dan 40%.

Geen relatie

Interessant genoeg bleek financiële ontevredenheid niet gerelateerd te zijn aan algemene en psychiatrische kenmerken, algemeen welzijn en sociaal functioneren. Dit suggereert dat financiële ontevredenheid kan voorkomen bij alle mensen met psychosegevoeligheid, ongeacht factoren zoals leeftijd of ziekteduur.

Aandacht

De onderzoekers benadrukken dat financiële ontevredenheid een belangrijke stressfactor is bij mensen met psychosegevoeligheid en potentieel ernstige gevolgen kan hebben voor hun mentale gezondheid, zelfzorg en sociaal en maatschappelijk functioneren. Het is daarom volgens hen van cruciaal belang dat behandelaars die met deze populatie werken, aandacht besteden aan financiële problemen in hun klinische praktijk.

Deelnemers gezocht

Jansen en Koerts zijn van plan om hun onderzoek voort te zetten en meer aandacht te besteden aan financiële problemen, financiële ontevredenheid en financiële zelfredzaamheid van mensen met psychosegevoeligheid. Momenteel zijn ze op zoek naar deelnemers aan het onderzoek, met name gezonde volwassenen tussen de 30 en 45 jaar met een praktische opleiding (zoals mbo). Deelname aan het onderzoek wordt beloond met een vergoeding van €20,-.

Het onderzoeksteam moedigt geïnteresseerden aan om contact op te nemen voor meer informatie over het onderzoek. Dit kan via Josephien Jansen: j.l.jansen@rug.nl of 050-3632009

Meer informatie

Laatst gewijzigd:19 april 2024 11:39
View this page in: English

Meer nieuws