Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Plastic solar cells: where the current begins

Ultrafast exciton-to-charge conversion in organic photovoltaics
Promotie:Dhr. O. (Oleg) Kozlov
Wanneer:15 september 2017
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. J.C. (Kees) Hummelen
Copromotor:M.S. (Maxim S) Pchenitchnikov, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Plastic solar cells: where the current begins

Studie van supersnelle processen brengt gratis energie dichterbij

Stel je voor : een wereld met overal gratis energie. Je hoeft geen telefoon oplader mee te nemen – je rugzak zorgt voor de energie. Je huis heeft geen elektriciteitsaansluiting nodig – de muren en ramen produceren de energie. En hoewel dit klinkt als sciencefiction, is deze wereld veel dichter bij de realiteit dan je zou denken : onze zon levert meer energie dan de mensheid nodig heeft.

Nu al gebruiken mensen met succes zonne-energie door het met silicium zonnecellen om te zetten naar elektriciteit. Dit soort zonnecellen zijn echter vrij zwaar en omvangrijk, wat hun toepassingsgebied beperkt. Als alternatief kunnen zonnecellen ook worden gemaakt van speciale kunststoffen – en deze zonnecellen kunnen vouwbaar, semi-transparant, lichtgewicht, van elke vorm en draagbaar zijn – zodat hun mogelijk toepassingsgebied oneindig lijkt. Helaas is op dit moment de efficiëntie van dit soort zonnecellen nog steeds twee maal zo laag als die van hun silicium tegenhangers.

Om de efficiëntie van kunststof zonnecellen te verbeteren moeten we alle foto-fysica achter de licht-naar-elektriciteit conversie begrijpen. Vele cruciale processen hierin gebeuren sneller dan een miljardste van een seconde, maar hebben toch een grote invloed op de algehele prestatie van zo’n kunststof zonnecel. Oleg Kozlov gebruikte we laserspectroscopie om belangrijke processen te onthullen, die van invloed zijn op de ‘lichtstroom’ van zonnecellen op deze ongelofelijk snelle tijdsschalen, als ook mogelijke verliezen die de efficiëntie van deze zonnecellen verlagen. Gewapend met dit begrip doet hij voorstellen om de efficiëntie van licht-naar-elektriciteit te maximaliseren, zodat een wereld vol gratis energie een stukje dichterbij komt!

Het promotieonderzoek van Oleg Kozlov vond plaats bij de afdeling Chemie van (Bio)organische Materialen en Devices van het Stratingh Insituut voor Chemie met financiering van het Aurora programma voor samenwerking tussen Rusland en de EU. Kozlov werkt inmiddels als postdoc aan het Los Alamos National Lab, VS.