Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied

13 maart 2017

De Arctische regionen staan bekend om hun diepvriestemperaturen, vooral in de winter, wanneer het met regelmaat -40°C of kouder wordt. Tegelijkertijd warmt het Noordpoolgebied vooral in de winter sterk op: drie keer zo snel als de rest van de wereld.

Drie jaar geleden hebben onderzoekers van het KNMI al vastgesteld dat deze sterke Arctische opwarming zal leiden tot meer neerslag (tot wel 60%), maar de impliciete aanname was dat vanwege de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen.

Richard Bintanja, werkzaam bij het KNMI en sinds 1 maart 2017 aangesteld als honorair hoogleraar bij het Energy and Sustainability Research Institute van de Rijksuniversiteit Groningen, en Olivier Andry hebben nu vastgesteld dat de toename in Arctische neerslag vrijwel uitsluitend in de vorm van regen zal plaatsvinden. In hun artikel in Nature Climate Change van 13 maart 2017 "Towards a rain-dominated Arctic" laten zij zien dat deze toename in regenval te wijten is aan de enorme opwarming van het Arctische gebied, zodat de neerslag (die begint als sneeuw) in de warme atmosfeer smelt en als regen de grond zal bereiken.

Zij laten bovendien zien dat neerslag in het Noordpoolgebied, nu nog gedomineerd door sneeuwval, aan het eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen zal gaan vallen. Dit zal enorme consequenties gaan hebben, bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost (waardoor mogelijk meer methaan zal vrijkomen), voor allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn maar ook voor de mens in de vorm van ijzel en de daarbij behorende infrastructurele problemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Bintanja via Richard.Bintanja@gmail.com.

Afsmelting ijs
Afsmelting ijs
Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied
Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied
Laatst gewijzigd:14 maart 2017 10:32

Meer nieuws

  • 21 april 2017Ria Braam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

    Op vrijdag 21 april 2017 ontving Ria Braam, hoogleraar Theoretische Chemie, een Koninklijke Onderscheiding uit handen van de heer M.J.F.J. Thijsen, burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw...

  • 20 april 2017Ben Feringa ontvangt Academic Society Award

    Nobelprijs Winnaar Ben Feringa heeft op woensdag 19 april tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award ontvangen uit handen van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

  • 12 april 2017Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum

    Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van...