Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

1e plaats voor RUG team in internationaal robotvis toernooi

21 mei 2012
Robotvissen
Robotvissen

Van 18 tot en met 20 mei heeft een team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deel genomen aan het IFUR toernooi voor robotvis-waterpolo in Nanjing, China. In de creatieve ronde was het RUG-team bijzonder succesvol met hun samenwerkingsstrategie gebaseerd op hoe wolven jagen in de natuur, en sleepte de eerste prijs in de wacht. Het IFUR toernooi is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor studenten. Dit jaar namen 25 teams deel in de 14 onderdelen.

RUG team in internationaal robotvis toernooi
RUG team in internationaal robotvis toernooi

Controlestrategie voor robotvissen

De deelnemers, Ömer Arslan, Ruben Zwetsloot en Rutger Kamps, zijn studenten technische bedrijfskunde. In het kader van hun bachelor scriptie, gespecialiseerd in discrete technologie en productie automatisering (DTPA), hebben zij elk een controlestrategie ontworpen voor de robotvissen.

Cirkel dribbel en andere spelen

Het RUG-team heeft deelgenomen aan vier onderdelen: 1vs1 waterpolo, ‘ cirkel dribbel ’ , ‘obstakel ontwijken’ en de creatieve onderdeel. Bij 1vs1 waterpolo nemen twee teams het tegen elkaar op met elk één robot vis. Het doel is om te scoren met de bal die in het bad drijft (zie afbeelding). Bij de ‘ cirkel dribbel ’ competitie dient een vis met een bal om een obstakel in het zwembad te zwemmen. Bij het ‘obstakel ontwijken’ dient een vis de bal op te halen en terug te brengen naar het begin langs obstakels. Bij beide onderdelen geldt: het team met de snelste tijd wint. In de creatieve ronde presenteren de teams hun eigen waterrobotonderzoek.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei