Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Amina Helmi ontvangt Suffrage Science Award

08 maart 2019
Prof.dr. Amina Helmi
Prof.dr. Amina Helmi

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, neemt prof. Amina Helmi van het Kapteyn Instituut (RUG) de Suffrage Science Award in ontvangst in de Royal Society te Londen. De Suffrage Science Awards zijn een eerbetoon aan vrouwen in de wetenschap en techniek, en een aanmoediging voor vrouwen in het algemeen om voor de wetenschap te kiezen en daarin een seniorfunctie te ambiëren. Elke Award is een sieraad dat de winnares na twee jaar als een erfstuk doorgeeft aan de volgende winnares. De winnares die Helmi als haar opvolgster heeft gekozen voor haar Suffrage Science Award is prof. Marileen Dogterom van de Technische Universiteit; zij won vorig jaar de Spinozaprijs.

Suffrage Science Award voor natuurwetenschappen en techniek
Suffrage Science Award voor natuurwetenschappen en techniek

Sieraden ontworpen door wetenschap

De Awards zijn sieraden die een wetenschappelijke theorie of concept verbeelden. Na twee jaar kiest elke winnares een opvolgster om haar Award aan door te geven. Professor Marileen Dogterom van de Technische Universiteit Delft legt uit waarom ze professor Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen heeft genomineerd: “De baanbrekende ontdekkingen van Amina op het gebied van de evolutie en dynamiek van het Melkwegstelsel vormen een inspiratiebron voor veel mensen buiten haar eigen onderzoeksgebied, waaronder ikzelf. Ze is een perfect rolmodel voor jonge vrouwelijke wetenschappers.”

Netwerk van getalenteerde vrouwelijke wetenschappers

Doordat de Awards steeds worden doorgegeven, is er een groeiend netwerk ontstaan van talenten en contacten die anderen helpen om succesvol te zijn in wetenschap en techniek. De prijswinnaars van dit jaar treden toe tot een netwerk van inmiddels meer dan 120 vrouwelijke wetenschappers. Sinds 2011 zijn de Awards vanuit het Verenigd Koninkrijk aan Europa en de Verenigde Staten, Hongkong en Oeganda doorgegeven. Dit illustreert het internationale karakter van wetenschap en techniek, en van de wereldwijde inspanningen om vrouwen vooruit te helpen in de wetenschap.

Laatst gewijzigd:08 maart 2019 09:20
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei