Skip to ContentSkip to Navigation

FEB for Business

Faculteit Economie en Bedrijfskunde

FEB for Business

News

Seminar: emission trading and energy transition | 12 May 2017
Wanneer:20 april 2017

Hoe effectief is het om zowel energietransitie als emissiehandel naast elkaar in te zetten? Tijdens het seminar 'emissiehandel en energietransitie' op 12 mei in Den Haag wordt hierover gesproken en gediscussieerd.

Datamarketing met behoud van klantprivacy
Wanneer:05 april 2017

De mogelijkheden om klantdata te gebruiken voor marketingdoeleinden staan onder druk. Promovendus Niels Holtrop ontwikkelde een nieuw model dat de klantprivacy beschermt en tegelijkertijd de marketingkansen voor bedrijven overeind houdt.  

Europees subsidiebeleid voor mkb’ers leidt tot verspilling Nederlands innovatietalent
Wanneer:31 maart 2017

Met relatief veel succesvolle aanvragen is het Nederlandse mkb sterk vertegenwoordigd binnen het Europese subsidieprogramma ‘SME instrument’. Tegelijkertijd vormt een gebrek aan financiering binnen dat innovatieprogramma een groot risico voor Nederlandse mkb’ers. Meer dan 50% van de Nederlandse ondernemers die na een geslaagd project in de eerste fase van het programma een hoogstaande aanvraag deed voor nieuwe financiering, werd door een gebrek aan uit te keren subsidiegelden met een troostprijs afgescheept.

Today we kicked-off the third edition of our Executive Energy Course
Wanneer:23 maart 2017

The first module of the Executive Course 'Community-Centric Energy Transition' started today. This module investigates the change on the demand side.

Provincie Groningen accordeert subsidieregeling voor FEB Student Consultancy
Wanneer:17 maart 2017

Groningen, 15 maart 2017 - Het Student Consultancy project van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is sinds vorige week officieel geaccrediteerd door de Provincie Groningen, na een besluit hiertoe van Gedeputeerde Staten. Zie Dit maakt het voor organisaties in het Noorden nog aantrekkelijker om de diensten van onze studenten gebruik te maken.

Expertisecentrum Vinci en SNN starten derde ronde Noord-Nederlandse Innovatiemonitor
Wanneer:03 maart 2017

Deze maand onderzoekt expertisecentrum Vinci in samenwerking met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) opnieuw de innovatiekracht van het noordelijke MKB. In de derde ronde van dit onderzoek ontvangen deelnemende ondernemers voor het eerst een Innovatiepaspoort.

Leading in Europe: FEB alumni and politicians share their views
Wanneer:02 maart 2017

In cooperation with prof. dr. Harry Garretsen and prof. dr. Janka Stoker from In The Lead centre of expertise, the Master Community International Economics & Business of the University of Groningen organised an event this week where t wo renown professionals visited our faculty to debate, discuss and elaborate with each other and the audience on the role of leadership that is presently needed. Providing two views of society, business and politics, the speakers were able to highlight the differences and similarities in both their ways of working. they shared their views with an audience of students, lecturers and professionals.

AACSB accreditatie Groningse Faculteit Economie en Bedrijfskunde verlengd
Wanneer:10 februari 2017

FEB is opnieuw AACSB geaccrediteerd! FEB hoort nog steeds bij de 1% van business schools met zowel AACSB als EQUIS accreditaties.

Gratis retourneerservice en langere zichttermijn verhoogt winstgevendheid webwinkels
Wanneer:18 januari 2017

Klanten van webwinkels sturen veel producten retour omdat hun aankopen niet aan de verwachtingen voldoen. In Nederland wordt tot 30% van de online aankopen teruggestuurd, waarbij de kosten vaak voor rekening komen van de winkel. Promovendus Alec Minnema onderzocht hoe winkels het terugsturen kunnen beheersen en beïnvloeden om hun winstgevendheid te versterken. Hij concludeert onder meer dat een retourneerbeleid zonder retourneerkosten en aanvullende voorwaarden tot meer aankopen leidt. Een retourneerbeleid met langere zichttermijn leidt bovendien tot een lagere terugstuurkans. Minnema promoveert op 26 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetenschappelijke kennis voor controllers moet naast deugdelijk onderbouwd ook praktisch toepasbaar zijn | oratie prof. Jansen
Wanneer:04 januari 2017

Hoogleraar Controlling Pieter Jansen houdt zijn oratie op dinsdag 10 januari om 16.15u.

Terugblik kick-off HeadsUP
Wanneer:23 december 2016

Wij blikken terug op een bevlogen kick-off, met kritische discussies en een vruchtbaar vooruitzicht.

Grote subsidie voor professor Roodbergen: innovatieve logistiek voor webwinkels
Wanneer:20 december 2016

Aan de logistiek rondom webbestellingen is nog veel te optimaliseren: te grote drukte van bestelbusjes in woonwijken, veel te grote dozen voor de bestelde producten en vooral Nederlandse webwinkels die nog weinig internationaal concurreren.

Top 3 of “The 200 most influential people in the Netherlands” are all graduates of FEB
Wanneer:19 december 2016

Hans Wijers, Paul Polman and Klaas Knot are ranked 1, 2 and 3 in the annual Top 200 of most influential people, published by De Volkskrant this weekend. All three are alumni of the Faculty of Economics and Business at the University of Groningen.

Verhoef en Alsem winnen prijs voor beste Marketing boek en beste Marketing studieboek van Nederland
Wanneer:08 december 2016

De winnaar van de Marketing Literatuurprijs 2016 van het Platform Innovatie in Marketing (PIM) is het boek “ Creating Value with Big Data Analytics” van FEB professor Peter Verhoef. Daarnaast gaat de prijs voor het beste Marketing Studieboek 2016 naar het boek “Merkpositionering”, van dr. Karel Jan Alsem van de vakgroep Marketing.

IIM Finance Award voor Masterscriptie Elizabeth van der Wagen
Wanneer:29 november 2016

Veel bedrijven worstelen met de vraag of sociaal verantwoord beleggen ten koste gaat van, of juist goed is voor het financiële rendement. In haar Masterscriptie bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde komt Elizabeth van der Wagen tot de conclusie dat het één niet ten koste van het andere hoeft te gaan. Onder andere vanwege de praktische relevantie van deze inzichten voor beleggers, won ze met haar scriptie de IIM Finance Award van het Prof. Robert van de Meer Fonds ter waarde van 2500 euro.

Stagnerende wereldhandel deels veroorzaakt door afnemende fragmentatie productieketens
Wanneer:25 november 2016

De globalisering is op haar retour, toont nieuw onderzoek van de RUG-economen Marcel Timmer, Bart Los, Gaaitzen de Vries en hun collega Robert Stehrer. In een net gepubliceerde studie bieden zij inzicht in de oorzaken van de malaise in de wereldhandel. De onderzoekers concluderen dat er sinds 2011 een eind is gekomen aan de internationale fragmentatie van productieketens. Zij presenteerden hun resultaten onlangs aan het Internationaal Monetair Fonds.

Nederlandse angst voor leegroof door Belgische overnames ongegrond
Wanneer:23 november 2016

Dries Faems en Killian McCarthy, beiden verbonden aan het expertisecentrum Vinci van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, onderzochten systematisch de overnameactiviteiten tussen Nederlandse en Belgische bedrijven over de afgelopen dertig jaar. Uit hun analyse blijkt dat Nederlandse bedrijven veel actiever waren op de Belgische markt dan omgekeerd.

Video: Maddison Lecture by Daron Acemoglu on ‘The Race of Man Against Machine’
Wanneer:16 november 2016

As ever more jobs previously done by humans are performed by robotics and artificial intelligence, what will the effect be on the labour market? Acemoglu, a professor economics at MIT and author of Why Nations Fail, addressed the issue in the light of his research into the effect of automation.

Heerlen krijgt meest van rijksoverheid, Bloemendaal het minst
Wanneer:09 november 2016

Heerlen ontvangt per inwoner €3.499 aan rijksuitkeringen. Dat is ruim 77 procent boven het landelijke gemiddelde van €1.974. Bloemendaal, Midden-Delfland en Blaricum ontvangen minder dan €1.000 per inwoner. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO maakt vandaag via internet de bedragen per gemeente inzichtelijk.

Groningse studenten presenteren innovatieve oplossingen aan bedrijven op de Dag van de Innovatie
Wanneer:27 september 2016

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen hebben zich de afgelopen maanden gebogen over innovatievraagstukken van Noord-Nederlandse mkb-bedrijven. Zij onthullen hun oplossingen op 29 september tijdens de Dag van de Innovatie van de Kamer van Koophandel. Dan zal ook de winnaar van de Studentenchallenge bekend worden gemaakt.

Directeur Peter Verhoef: “Opzet University of Groningen Business School logische stap"
Wanneer:06 september 2016

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde biedt al langer post- graduate onderwijs. “Die kern is goed en willen we zeker behouden," aldus Verhoef, "Maar het aanbod is nu nog behoorlijk gefragmenteerd en er ontbreekt een centrale noemer. UGBS moet hét gezicht worden van het executive onderwijs van onze faculteit.”

Successful consultancy collaboration FEB and Law students
Wanneer:13 juni 2016

First consultancy project by mixed team of FEB and Law students well received by veterinarian cooperation Dactari.

€2.6 million grant awarded to CIBIF research center
Wanneer:09 juni 2016

Professors Lensink, Hermes and Gangopadhyay of FEB have been awarded €2.61 million from the British DFID-ESRC Growth Research programme. They will do research on developing policies to help make the financial sector an effective instrument in promoting financial inclusion and sustained growth in low-income countries.

Studenten adviseren meer flexibiliteit in gezondheidszorg
Wanneer:12 april 2016

Koninklijke Kentalis heeft een winnaar uitgekozen voor hun FEB Business Challenge. Flexibiliteit, pro-activiteit en trend analyses zijn de kernconclusies van het winnende team.