Javascript must be enabled for the correct page display

Gammasteunpunt

Jan Pen-prijs

Voor het beste E&M Profielwerkstuk!

Jan Pen
Jan Pen

Het Gammasteunpunt reikt jaarlijks de Jan Pen-prijs uit aan het beste profielwerkstuk (PWS) op het gebied van Economie en Maatschappij. Deze profielwerkstukprijs is vernoemd naar oud-professor Jan Pen, omdat hij jarenlang op geheel eigen wijze wetenschappelijke inzichten toegankelijk heeft gemaakt voor het grote publiek.

Op vrijdag 28 maart 2014 was de uitreiking van de Jan Pen-prijs 2014. Benieuwd naar de winnaars van dit jaar? Kijk dan hier!

Wie was professor Jan Pen?

Jan Pen (1921-2010) studeerde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam waar hij in 1950 promoveerde op de theorie der collectieve loononderhandelingen. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de staatshuishoudkunde en de leer der openbare financien aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en die der Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Pen heeft daarnaast jarenlang onderwijs verzorgd bij sociologie.

Naast talloze artikelen, heeft hij ook enkele boeken geschreven, zoals Een overzichtelijke wereld (1998), Wie heeft er gelijk? (1989), Income distribution: facts, theories and policies (1971) en Moderne Economie (1958) dat inmiddels veelvuldig is vertaald, zelfs in het Japans. In 2013 verscheen postuum de bundel 'Vandaag staat niet alleen' met daarin Essays die Jan Pen voor het Hollands Maandblad schreef.

Jan Pen staat bekend als een maatschappelijk betrokken wetenschapper en als een creatieve man, die mooi en toegankelijk kon vertellen en schrijven. Dit heeft hij dan ook jarenlang als columnist voor het Parool gedaan. Professor Jan Pen overleed op 14 februari 2010.

Vragen?

Vragen over deelnamen, de prijsuitreiking of andere vragen, kun je stellen via het vragenformulier.

Last modified:October 31, 2014 15:52