Javascript must be enabled for the correct page display

Gammasteunpunt

Jan Pen-prijs 2015

Voor het beste E&M Profielwerkstuk!

Jan Pen
Jan Pen

Het Gammasteunpunt reikt jaarlijks de Jan Pen-prijs uit aan het beste profielwerkstuk (PWS) op het gebied van Economie en Maatschappij. Deze profielwerkstukprijs is vernoemd naar oud-professor Jan Pen, omdat hij jarenlang op geheel eigen wijze wetenschappelijke inzichten toegankelijk heeft gemaakt voor het grote publiek.

Wie kan er meedoen?

Iedereen die een profielwerkstuk gemaakt heeft binnen het profiel Economie en Maatschappij mag meedoen.  

Wat kun je winnen?

De winnaar ontvangt, naast eeuwige roem, een geldbedrag van 200 euro! De tweede, derde en de publieksprijswinnaars gaan met respectievelijk 150, 100 en 100 euro naar huis.

Inschrijven

Inschrijven kan tot 1 maart 2015. Meedoen kan via deze link. Let op, het is niet mogelijk om een bestand te uploaden dat groter is dan 2 mb. Vul je je gegevens in en stuur je PWS daarna naar gammasteunpunt@rug.nl als het groter is dan 2 mb.

Jury

In de vakkundige jury zitten vier docenten van de universiteit. De jury let op de originaliteit van het onderwerp, de inhoudelijke kwaliteiten en de kwaliteit van de presentatievorm.  

Procedure?

Als je profielwerkstuk bij ons is binnengekomen, ontvang je een ontvangstbevestiging. Rond 20 maart hoor je van ons of je wel of niet genomineerd bent. Je krijgt dan ook informatie over wat je precies moet doen als je genomineerd bent. Als je genomineerd bent, zullen we je vragen om een filmpje te maken waarin je je werkstuk presenteert. Wil je kijken wat je voorgangers hebben gedaan? Neem eens een kijkje op ons kanaal op YouTube . De prijsuitreiking zelf is op vrijdag 27 maart 2015 in een van de gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zorg ervoor dat je deze dag vrijhoudt,  zodat je je profielwerkstuk ook kunt presenteren.

Winnaars 2014

Op vrijdag 28 maart 2014 was de uitreiking van de Jan Pen-prijs 2014. Benieuwd naar de winnaars van toen? Kijk dan hier!

Wie was professor Jan Pen?

Jan Pen (1921-2010) studeerde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam waar hij in 1950 promoveerde op de theorie der collectieve loononderhandelingen. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de staatshuishoudkunde en de leer der openbare financien aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en die der Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Pen heeft daarnaast jarenlang onderwijs verzorgd bij sociologie.

Naast talloze artikelen, heeft hij ook enkele boeken geschreven, zoals Een overzichtelijke wereld (1998), Wie heeft er gelijk? (1989), Income distribution: facts, theories and policies (1971) en Moderne Economie (1958) dat inmiddels veelvuldig is vertaald, zelfs in het Japans. In 2013 verscheen postuum de bundel 'Vandaag staat niet alleen' met daarin Essays die Jan Pen voor het Hollands Maandblad schreef.

Jan Pen staat bekend als een maatschappelijk betrokken wetenschapper en als een creatieve man, die mooi en toegankelijk kon vertellen en schrijven. Dit heeft hij dan ook jarenlang als columnist voor het Parool gedaan. Professor Jan Pen overleed op 14 februari 2010.

Vragen?

Vragen over deelnamen, de prijsuitreiking of andere vragen, kun je stellen via het vragenformulier.

Last modified:January 23, 2015 13:11