OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Waar komt jouw taal vandaan: ontdek het met een app!

Datum:16 oktober 2017
Nanna Haug Hilton

Nederlands is de officiële taal in ons land, maar we hebben er nog eentje: Fries (of Frysk, in het Fries). Naast deze talen spreken veel mensen nog een migrantentaal of dialect, zoals het Gronings. Spreek jij ook zo’n taal? Taalwetenschapper Nanna Haug Hilton, werkzaam bij opleidingen Minorities & Multilingualism bij de RUG, doet onderzoek naar dit soort talen en dialecten, ook wel ‘minderheidstalen’ genoemd.

De projectgroep van Hilton heeft voor haar onderzoek talen nodig, die ze verzamelt via een zelf-ontwikkelde app. Iedereen kan deze installeren en daardoor meedoen aan het onderzoek. Deze vorm van onderzoek wordt ook wel citizen science genoemd: heel veel mensen kunnen meedoen aan onderzoek en hiermee een waardevolle bijdrage leveren.

Hilton gaat bijvoorbeeld zelf langs op middelbare scholen in Friesland, waar ze de jongeren vraagt om hun eigen bijdrage (taal) te leveren.

De app bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld het Plaatjesspel: je krijgt plaatjes te zien en moet het woord benoemen in jouw taal/dialect. Op de Praatkaart kun je naar opnames van anderen luisteren of zelf iets inspreken. Dat mag van alles zijn: zelfs moppen! De Dialectquiz is voor mensen uit Fryslân. Op basis van je antwoorden probeert de app te raden waar in de provincie jij vandaan komt. Dat een app kan raden waar je vandaan komt op basis van je taal bestond al voor bijvoorbeeld het Engels of het Duits. Hilton zag dat dit populair was en wilde het gebruiken om mensen te enthousiasmeren om mee te doen aan haar onderzoek in Fryslân.

Zoals je ziet werkt de dialectenquiz, waarmee de app je accent kan herkennen, op dit moment alleen voor het Fries. Dit is omdat het project onderdeel is van Lân van taal, het taalprogramma van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Leeuwarden 2018. Bovendien is Fryslân de enige tweetalige provincie van Nederland. Met de andere app-onderdelen kan iedereen meedoen: ‘mensen kunnen elke taal inspreken, ook Nedersaksische dialecten en migrantentalen. Hierdoor creëren  we een rijke bron van gegevens over taalgebruik, waar we bij de RUG onderzoek op kunnen uitvoeren’, zegt Hilton. In de toekomst kan de data ook worden gebruikt om apps voor spraakherkenning te ontwikkelen. Siri wordt Frysk!

Interessant en origineel? Dat vonden meer mensen! Het onderzoek is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2017. Hier worden onderzoeken voor genomineerd die passen bij de belevingswereld van kinderen, hen helpen de wereld meer te leren kennen en begrijpen, en meer aandacht onder jong publiek verdienen. Op 8 november wordt de winnaar gekozen en over dit onderzoek wordt dan een Klokhuis Wetenschapsspecial gemaakt. Duimen (en stemmen) voor Nanna Haug Hilton!

Ook taal aanleveren?
De app ‘Stimmen’ is te downloaden in iTunes en Google Play. Je kunt ook meedoen via deze website.