Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Quantum optical control of Donor-bound electron spins in GaAs

11 januari 2011

Promotie: dhr. M. Sladkov, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantum optical control of Donor-bound electron spins in GaAs

Promotor(s): prof.dr.ir. C.H. van der Wal

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Donorgebonden elektronspins

Donorgebonden elektronspins in GaAs is een interessant systeem voor het experimenteel bestuderen hoe kwantum-informatie kan worden opgeslagen in een kwantumtoestand, bestaande uit de collectieve excitatie van een verzameling spins. Dergelijke verzamelingen elektronspins combineren een redelijk lange coherentietijd met goed gedefinieerde optische transities en kunnen daardoor worden gebruikt als een medium voor het bestuderen van optische transities in kwantumsystemen en het onderzoeken van optisch kwantumgeheugen.

In zijn dissertatie laat Maksym Sladkov zien dat dit idee haalbaar is door middel van experimenteel werk dat de donorgebonden elektronspins aanslaat met behulp van kwantum-optische technieken.

Deze resultaten leveren een basis voor toekomstige experimenten die gericht zijn op de preparatie en het bestuderen van niet-lokale kwantum-entanglement tussen collectieve spin-excitaties van twee verschillende verzamelingen, wat gerealiseerd kan worden met kwantum-optische technieken.

Maksym Sladkov (Oekraïne, 1982) studeerde nanoscience aan de Rijksuniversiteit Groningen. het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door NWO. Sladkov werkt bij ASML.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 14 mei 2025

    Donker Zernike Dag – Ontdek de effecten van Lichtvervuiling

    Op zaterdagmiddag 24 mei 2025 organiseert de Zernike Campus voor het eerst de Donker Zernike Dag, in samenwerking met het Interreg North Sea-project Darker Sky. Dit evenement is bedoeld om bewustwording te creëren over de toenemende lichtvervuiling...

  • 13 mei 2025

    PFAS: de forever chemicals afbreken

    PFAS stapelt zich op in het milieu en is schadelijk voor mens en dier. Biochemicus Clemens Mayer en promovenda Suzanne Jansen werken aan enzymen die PFAS kunnen afbreken.

  • 06 mei 2025

    Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”

    Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...