Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân
Header image Friesestraatweg

Ecostyle maakt Noord-Nederland duurzaam en succesvol

Datum:15 juni 2016
Auteur:Dr. Gjalt de Jong
Interactieve workshop tijdens de RUG/CF Summer School in Oosterwolde

Duurzame ondernemers maken Noord-Nederland succesvol. Duurzame ondernemers kijken verder dan hun winstneus lang is. Ze zien de kansen en mogelijkheden. Voor hen is het glas van ondernemen in een krimpregio half-vol en niet half-leeg. Maar dat doen ze niet zelf. Duurzame ondernemers kiezen bewust voor samenwerking en voor transparantie. Met alle consequenties die daar bij horen.

Ecostyle is een uniek voorbeeld van succesvol duurzaam ondernemen in de moderne maatschappij. Al sinds de oprichting van het familiebedrijf in 1967 staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Bij de oprichting maakte de familie Zwart bewust de keuze om over te schakelen naar zoveel mogelijk natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Inmiddels is Ecostyle uitgegroeid tot een internationale organisatie met vestigingen in België, Denemarken, Oostenrijk en Rusland. Ecostyle levert een breed scala aan tuinproducten, diervoeding- en dierverzorgingsmiddelen. De klanten van Ecostyle zijn de hobbytuiniers, hoveniers, gemeenten en land- en tuinbouwers.

De vraag is hoe Ecostyle zo succesvol kan zijn. De concurrentie is groot en komt van multinationals. Deze multinationals zijn veel groter. Maar toch blijft Ecostyle bestaan. Er zijn tenminste twee redenen waarom Ecostyle zich staande kan houden.

Ten eerste, Ecostyle kiest bewust voor betekenisvolle samenwerking met haar omgeving. Dat doet Ecostyle ook met onderwijsinstellingen. Campus Fryslân organiseerde de laatste editie van haar Summer School bij Ecostyle. De Summer School bood een interdisciplinair perspectief op innovatieve oplossingen voor onze toekomstige uitdagingen. Campus Fryslân zoekt naar regionale oplossingen voor global challenges zoals de sterke toename van CO2 vervuiling. Samenwerking tussen vakgebieden zorgt voor onverwachte en nieuwe inzichten. Deze editie intergreerde cultuur, economie en toerisme. Innovatie betekent dat bestaande paradigma’s afgebroken worden om ruimte te geven aan nieuwe inzichten. Dat is wat Ecostyle en Campus Fryslân doen: oprecht en authentiek dezelfde duurzame missie realiseren.

Ten tweede, Ecostyle kiest met overtuiging voor transparantie. Ecostyle staat waar ze over praat. Duurzaam ondernemen staat niet stil bij Ecostyle. De derde generatie gaat (weer) verder dan de tweede generatie in het familiebedrijf. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het delen van kennis. Ecostyle deelt zelfs haar gepatenteerde kennis op haar websites. Ze biedt transparantie ook aan haar concurrenten. En de concurrenten waarderen dat. Zij gaan aan opportunisme voorbij en zoeken nu samen met Ecostyle naar duurzame oplossingen.

Kortom: Ecostyle en Campus Fryslân zetten zich met hart en ziel voor de regionale maatschappij in. Campus Fryslân opent haar deuren voor duurzame ondernemers. Dat doen we vanuit vertrouwen in het gezamenlijke perspectief op een betere wereld. Kennis, kwaliteit en innovatie ontstaat alleen in oprechte samenwerking met anderen. Dat vraagt om lef, altruïsme en dienend leiderschap. Ecostyle laat zien dat duurzaam ondernemerschap geen luchtfietserij is. Campus Fryslân gaat dit vertalen in onderwijs en onderzoek. De schotten tussen wetenschappelijke disciplines, onderwijsinstellingen en bedrijven worden weggehaald. Dat is wat we gezamenlijk gaan doen.