Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bacheloropleidingen Informatica
Header image Informatica

Informatica

Hoe laat je zien dat een programma altijd werkt? Hoe zorg je voor veilig betalingsverkeer? Hoe gebruik je supercomputers om de data van MRI-scans om te zetten in helder beeld?

We worden steeds afhankelijker van computers, maar computers kunnen niet zonder ons functioneren. Iemand moet ze immers vertellen wat ze moeten doen. Dat vraagt om mensen die het interessant vinden om te werken aan slimme oplossingen en innovaties. Computerwetenschappers ontwerpen, verbeteren en implementeren software and computersystemen, die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven en tegenwoordig ook voor ons sociale leven.

Meer dan programmeren

Informatica gaat over computersystemen en de ontwikkeling ervan. Het leuke aan de opleiding Informatica (Computing Science) is dat je de kennis die je opdoet direct gebruikt. Bijvoorbeeld om een handig programmaatje te maken. Je leert programmeren op niveau, in meerdere talen. Toch maakt programmeren maar een kwart van je studie uit. Je bent ook veel bezig met het schrijven van documentatie, analyseren, samenwerken en presenteren. Je werkt ook veel aan je wiskundige kennis en vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je je leert inleven in mensen: kunnen zij werken met de producten die jij maakt?

Internationaal
Informatica (Computing Science) in Groningen is een internationale bachelor: je krijgt onderwijs in het Engels en je studiegenoten en docenten komen uit binnen- en buitenland. Waarom? Het bedrijfsleven en je toekomstige werkgebied zijn internationaal georiënteerd. Netwerken en nieuwe toepassingen worden wereldwijd opgezet en gedeeld. ICT-toepassingen blijven niet binnen de landsgrenzen. En wie weet ga je zelf in het buitenland werken.

Na deze bachelor kun je kiezen voor de tweejarige master Computing Science en je verder specialiseren.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Informatica
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56978
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
  • De opleiding staat bekend om het multidisciplinaire karakter, het brede programma en de nauwe samenwerking met het Bernoulli Institute
  • De opleiding is relatief kleinschalig: je leert je medestudenten en docenten snel kennen
  • Goede faciliteiten voor high-performance computing en visualisatie
  • Je kunt makkelijk vakken volgen van andere opleidingen, bijvoorbeeld in de minor
  • Studenten kunnen makkelijk deelnemen aan onderzoekssamenwerkingen met andere onderzoeksvelden, zoals bio-informatica, geneeskunde en sterrenkunde
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike
Programma
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Introduction to Computing Science (5 EC)
Introduction to Logic (5 EC)
Programming Fundamentals (10 EC)
Computer Architecture (5 EC)
Discrete Structures (5 EC)
Algorithms and Data Structures in C (for CS) (5 EC)
Calculus for Computing Science (5 EC)
Introduction to Information Systems (5 EC)
Computer Networks (5 EC)
Linear Algebra (5 EC)
Object-Oriented Programming (for CS) (5 EC)

Curriculum

Bovenstaand vakkenschema is een voorbeeld van wat je in het eerste jaar kunt verwachten.

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS). De meeste vakken zijn 5 ECTS.

Een compleet overzicht van alle vakken: https://ocasys.rug.nl/current/catalog/programme/56978

Binnen de Faculty of Science and Engineering verwachten we dat studenten zich houden aan ons Bring Your Own Device (BYOD) beleid. Deze garandeert een naadloze integratie van persoonlijke elektronische apparaten voor academische doelen. Voor meer gedetailleerde informatie over ons BYOD beleid, zie onze webpagina.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Maximaal 30 EC

We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal 3 tot 6 maanden (15 tot 30 EC).

Stage: deze opleiding biedt je de mogelijkheid om een onderzoeksproject van enkele maanden uit te voeren bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland, als onderdeel van je scriptie. Je kunt kiezen uit verschillende partners, van grote bedrijven (zoals Shell, Philips, Unilever) tot kleine en middelgrote dynamische bedrijven in de regio Groningen.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek
  • VWO Natuur & Gezondheid

    wiskunde B

  • VWO Economie & Maatschappij

    wiskunde B

  • VWO Cultuur & Maatschappij

    wiskunde B

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden hier: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

overige toelatingseisen

Voordat je je aanmeldt!

Ben je niet direct toelaatbaar en heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan hier voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE.

Let op! De toelatingsprocedure staat los van de numerus fixusprocedure. Informatie over de numerus fixusprocedure vind je hier .

Numerus Fixus

Deze opleiding heeft een numerus fixus van maximaal 200 instromers per jaar.

Dit betekent dat geïnteresseerde studenten een selectieprocedure moeten doorlopen voordat ze toegelaten kunnen worden. De procedure test kandidaten op hun geschiktheid en motivatie voor de opleiding. De opleiding laat 200 studenten toe tot haar programma. Geïnteresseerde studenten moeten zich vanwege de numerus fixusprocedure voor 15 januari aanmelden in Studielink.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten15 januari 202501 september 2025
EU/EEA studenten15 januari 202501 september 2025
non-EU/EEA studenten15 januari 202501 september 2025

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university (vwo) is required.

A list of qualifications that are considered equivalent to pre-university education in the Netherlands can be found here: https://www.rug.nl/education/application-enrolment-tuition-fees/admission/procedures/non-dutch-qualification/

If you have any questions concerning admission to the programme, please contact our Admissions Office: https://www.rug.nl/education/application-enrolment-tuition-fees/contact/

aanvullend vak

Sufficient background knowledge in Mathematics is required.

The Admissions Board will determine whether your background knowledge in this subject is sufficient to start the Bachelor's degree programme of your choice.

taaltoets cijfer

You will need to submit proof of English proficiency in accordance with the requirements of the Faculty of Science and Engineering. Please find our English language requirements (exemptions, IELTS, TOEFL, Cambridge and more) on this page: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

overige toelatingseisen

Please note! The admissions procedure is independent of the numerus fixus procedure. Information about the selection procedure can be found here .

Numerus Fixus

Deze opleiding heeft een numerus fixus van maximaal 200 instromers per jaar.

Dit betekent dat geïnteresseerde studenten een selectieprocedure moeten doorlopen voordat ze toegelaten kunnen worden. De procedure test kandidaten op hun geschiktheid en motivatie voor de opleiding. De opleiding laat 200 studenten toe tot haar programma. Geïnteresseerde studenten moeten zich vanwege de numerus fixusprocedure voor 15 januari aanmelden in Studielink.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten15 januari 202501 september 2025
EU/EEA studenten15 januari 202501 september 2025
non-EU/EEA studenten15 januari 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
niet EU/EER2024-2025€ 19300voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

De beroepsperspectieven voor afgestudeerden Computing Science zijn goed: veel studenten hebben al een baan voor ze zijn afgestudeerd. Je kunt terecht in binnen- en buitenland. De meeste afgestudeerden worden software-engineer of onderzoeker. Doorgroei naar iets anders is natuurlijk ook altijd mogelijk.

Software-engineer of softwarearchitect

Veel afgestudeerde informaticastudenten met interesse in het bedrijfsleven starten als software-engineer. Dat houdt in dat je softwarecomponenten ontwerpt, die bestaan uit onderdelen die op hun beurt weer door programmeurs geschreven zijn. Ook kun je software-architect worden. Dat is de persoon die het systeem overziet, en die dus de verschillende componenten samenvoegt tot een systeem dat zo logisch, veilig, onderhoudsarm en effectief mogelijk werkt. Zeker bij grote projecten vraagt dit gigantisch veel denk- en rekenwerk, dat uiteindelijk goud waard is.

Onderzoeker

Afgestudeerde informatici worden ook vaak onderzoeker. Bij een universiteit, een onafhankelijk instituut of een ziekenhuis, maar ook binnen bedrijven zijn veel onderzoeksbanen beschikbaar. Vanuit informatica zelf hebben we banden met het Universitair Medisch Centrum Groningen en verrichten we bijzonder onderzoek.

Andere beroepen

Met Informatica ligt je beroepskeuze overigens niet erg vast. Met een academisch denkniveau, gedegen kennis van informatica en een goed probleemoplossend vermogen ben je in veel bedrijven welkom, ook in managementfuncties. Ook onderwijs en wetenschapsjournalistiek behoren tot de mogelijkheden - het hangt af van je aanleg en interesses die je naast en tijdens je studie allemaal opdoet.

Potentiële beroepen

  • Systems engineering
  • Robotica
  • Networking
  • Banen in:
  • Database management
  • Game development
  • Programmeren
  • Consultancy
  • Computer security
Onderzoek

Our Bachelor's degree programme in computing science is connected to the Bernoulli Institute.

The mission of the Bernoulli Institute is to perform outstanding academic research and teaching in Mathematics, Computer Science, and Artificial Intelligence, and to maintain international leadership herein; to foster these disciplines as a living body of knowledge, and to make it relevant to society in its broadest sense. The symbiosis between pure and applied science, and between mono- and multidisciplinary research and teaching, is a distinguishing characteristic of our institute. As an important part of this mission we aim to transfer our results to other areas of science and technology, and initiate and expand inter- and multi-disciplinary research collaborations.

The following research groups within the institute focus on computing science:

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Campus TourMeer informatie
Open Dagdiverse locatiesMeer informatie

Contact

  • Ask Our Students! (Like to discuss the programme and student life with someone currently studing CS?)
    Email: csstudents rug.nl
  • Academic Advisors FSE (For questions regarding the programme)
  • studyscience@rug.nl Study Science (For general questions for all prospective students)
    Email: studyscience rug.nl

Studieverenigingen

Cover

Cover is de studievereniging voor alle studenten AI, CS en CCS aan de UG. We bieden leuke activiteiten, een ruimte om rond te hangen en ondersteuning om al je vakken te halen.
Een studievereniging is een organisatie die gerund wordt door een team van studenten van de desbetreffende bachelor- en masteropleiding(en). We organiseren veel activiteiten voor studenten, waaronder introductiekampen en maandelijkse "borrels" (informele sociale bijeenkomsten met drankjes). Onze activiteiten volgen onze 3 hoofdpijlers: onderwijs, sociaal en carrière. Zo organiseren we vakondersteunende lezingen, symposia, onderwijslezingen, feestjes, informele bijeenkomsten, carrièredag, bedrijfsbezoeken, bedrijfsgesprekken en nog veel meer.Als je besluit om AI, CS of CCS te gaan studeren, schrijf je dan in voor Cover op www.svcover.nl/join, zodat je ook na de Kick-off Week bij al onze te gekke activiteiten aanwezig kunt zijn! En, over de Kick-Off Week, we organiseren altijd een speurtocht, een barbecue, een borrel en een introductiekamp dat een heel weekend duurt voor de eerstejaars.
https://www.svcover.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet of je op schema ligt, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's