Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie

Lespakket 'Van Old naor Jong: Achterhooks'

Aan de slag met het Achterhoeks
Achterhoekse vlag
Vlag Achterhoek

Leer spelenderwijs samen met je klas meer over Achterhoekse woorden met behulp van een app, onderzoek verschillende uitspraken en ga in eigen omgeving zelf op onderzoek uit naar verschillen tussen Achterhoekse dialecten! Het lespakket is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en ontwikkeld is in samenwerking met prof. dr. Martijn Wieling en zijn team, het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers en de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V.

Hoe ziet het lespakket eruit?

In het lespakket gaan de leerlingen bij hun eigen familie en kennissen onderzoek doen naar het Achterhoeks. Met de klas verzamelen de leerlingen informatie om uiteindelijk één grote poster van de Achterhoek op te vullen met gevonden Achterhoekse woorden. Verder maken de leerlingen elke week opdrachten en gaan ze aan de slag met een app. In de app voltooien de leerlingen levels op het gebied van luisteren, spreken, lezen en schrijven om zo eenvoudige Achterhoekse zinnen en woorden te leren.

De leerlingen doorlopen voor hun eigen onderzoek de stappen van het onderzoeksreuzenrad, om zo zelfstandig hun eigen onderzoek uit te voeren. De onderzoeksvraag die hierbij centraal staat is: Welke variant van het Achterhoeks lijkt wat betreft uitspraak het meest op het Nederlands?

Achterhoeks
Lespakket Van Old noar Jong: Achterhooks

Verder gaan de leerlingen bezig met:

  • Het spelen van een zelfgemaakt kwartetspel in het Achterhoeks
  • Het ontdekken van verschillende uitspraken in een online woordenboek
  • Het voorlezen van het boek aan de kleuters op hun eigen school uit het Tante Rikies onmundig mooie verhalenboek

Het pakket bestaat uit 10 weken. Elke week gaan de leerlingen bezig met de opdrachtkaarten en spelen ze levels in de app. Naast het lespakket ontvang je een poster voor in de klas en Tante Rikies tweede onmundig mooie verhalenboek.

Het Achterhoeks lesprogramma is ontwikkeld samen met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), de Zwarte Cross (Feestfabriek AKG BV) en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Extra downloads

Laatst gewijzigd:28 november 2023 14:16