founded in 1614  -  top 100 university

Testimonials

Tjalling Halbertsma

‘De RUG heeft ambitie’

Prof. Dr. Mr. Tjalling Halbertsma is Director International van het Centre for East Asian Studies Groningen (CEASG). Het CEASG is een interfacultair instituut dat het onderwijs en onderzoek met betrekking tot het hedendaagse China, Japan, Korea en Mongolië initieert en ondersteunt. Ook ondersteunt het CEASG de samenwerkingsverbanden met universiteiten in Oost-Azië. Daarnaast biedt het CEASG het master programma East Asian Studies en organiseert het centrum faciliteiten, congressen en lezingen over het moderne Oost-Azië.

Hoe wordt een diplomaat met standplaats Ulaanbataar (Mongolië) hoogleraar aan de RUG?

Tjalling Halbertsma, photo credit: Reyer Boxem

Als eerste Nederlandse diplomaat in Mongolië werkte ik op een zeer veelzijdige post, die ik voor een groot deel zelf vorm mocht geven. Daar kwamen veel grote bedrijven langs die graag zaken wilden doen in en met Mongolië. In 2012 kregen we bezoek van een delegatie van de Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van de voorzitter van het College van Bestuur, prof. Dr. Sibrand Poppema. Het was een zeer uitzonderlijk bezoek, want het betrof een bezoek van de eerste Nederlandse universiteit die concrete samenwerkingsverbanden in Mongolië opzette.

De Rijksuniversiteit Groningen bleek daarnaast op zoek te zijn naar samenwerkingspartners om een Oost-Aziëprogramma op te zetten. De RUG richtte zich daarbij heel duidelijk op het hedendaagse Azië, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Universiteit van Leiden. Eén van de wensen die de RUG koesterde, was het samenbrengen van reeds bestaande maar versnipperde initiatieven binnen één instituut.

Naast mijn werk als diplomaat ben ik altijd betrokken gebleven bij de wetenschap en heb ik, naast mijn proefschrift, diverse publicaties verzorgd. Ik heb dan ook volmondig ‘ja’ gezegd toen mij werd voorgesteld om in Groningen de Azië-activiteiten te helpen ontwikkelen.

Nieuwe initiatieven

Op het moment dat ik begon, zat de Faculteit der Letteren middenin een reorganisatie. Dat zorgde echter ook voor het besef dat het noodzakelijk was om iets nieuws te ontwikkelen. Azië is een continent waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. Daar liggen voor de RUG veel kansen. Ik werk er graag aan mee die kansen ook te benutten. Het CEASG bouwt daarbij voort op al bestaande initiatieven, maar krijgt ook alle vrijheid om zelf nieuwe initiatieven te ontwikkelen. De RUG heeft ambitie en neemt Oost-Azië serieus. Die twee factoren samen maken dat er veel mogelijk is.

Een mooi voorbeeld daarvan is het opzetten van een nieuwe universiteit in China. Misschien realiseert nog niet iedereen het zich, maar met de nieuwe vestiging in Yantai is de RUG straks de enige universiteit binnen continentaal Europa met een eigen campus in China. Dat laat zien hoe vernieuwend de RUG is en hoe groot er gedacht wordt.

Een goede score in de rankings

Natuurlijk heb ik de RUG gegoogled voordat ik hier kwam. Het viel op hoe goed de RUG scoort in rankings van ‘goede werkgevers’. Studenten uit Groningen zijn gewild bij grote werkgevers, en de RUG zelf is gewild als werkgever bij academici. Voor mijzelf waren de rankings niet doorslaggevend voor mijn keuze, maar het maakte de keuze wel eenvoudiger. Wat echter niet iedereen weet, is dat voor veel Aziatische ouders de ranking van een universiteit wel degelijk bepalend is voor de keuze waar hun kind zou kunnen studeren. In veel Aziatische landen bepaalt waar je bent afgestudeerd sterk het verloop van je verdere carrière.

De vrijheid om jezelf te ontwikkelen

Wat mijzelf steeds weer opvalt, is hoeveel ruimte je als wetenschapper binnen de RUG krijgt om je interesses na te streven. Dat is een enorme verrijking voor jezelf, maar ook voor de universiteit. Een verrijking die misschien niet wordt uitgedrukt in een financiële beloning, maar wel een beloning in mogelijkheden. Je kunt jezelf op veel manieren ontwikkelen, door onderzoek, maar ook door cursussen en opleidingen. Dat biedt veel ruimte voor ontwikkeling en verdieping.

Over de grenzen heen kijken

Ook voor studenten is de RUG aantrekkelijk. De Aziatische studenten die naar Groningen komen, vormen een uitzonderlijke groep. Ze hebben ambitie, staan ervoor open om eens buiten de landsgrenzen te kijken en hebben een enorme drive. Omgekeerd hebben Nederlandse studenten die naar Azië gaan diezelfde bereidheid om over de grenzen heen te kijken. En soms bevalt dat zo goed, dat ze in Azië blijven werken.

Voor wie geïnteresseerd is in Azië en graag deel wil uitmaken van iets nieuws, is de RUG een uitstekende universiteit om aan te werken of te studeren. Onze grootste opgave is de wereld te laten zien wat we allemaal doen. Dat we daar in slagen bewijst bijvoorbeeld het grote aantal hoogwaardige internationale reacties dat we hebben ontvangen op onze vacature voor de leerstoel Chinese taal en cultuur. De RUG profileert zich sterk op de internationale arbeidsmarkt.

Niet eerder was het zo’n goede tijd om in Azië geïnteresseerd te zijn - en wie geïnteresseerd is in Azië hebben we veel te bieden.

Laatst gewijzigd:18 december 2015 16:12