Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Onze positie

Positie internationale rankings

Rijksuniversiteit Groningen

De RUG is er trots op tot de mondiale top te behoren met een top 100-klassering in onder andere de 'Shanghai' ARWU ranking en de THE World University Rankings.

THE World University Rankings

Het Britse tijdschrift Times Higher Education publiceert een ranglijst van universiteiten over de hele wereld. Naast prestaties op het gebied van onderzoek en onderwijs telt hierbij ook de internationale faam van de instelling. Op deze ranking staat de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 80. In de ‘Subject Rankings’ (over een aantal brede vakgebieden) staan we in de top 100 in Arts & Humanities (79), Business & Economics (53), Clinical, Pre-clinical & Health (92), Life Sciences (73) en Social Sciences (69).
> THE-WUR Rankings

Academic Ranking of World Universities

De Academic Ranking of World Universities is een mondiale Top 500 die jaarlijks gepubliceerd wordt door de Shanghai Jiao Tong University. In deze ranking staat de RUG op plaats 72 (2016). Naast deze indrukwekkende score voor de universiteit in haar geheel behoort de RUG ook tot de mondiale top-100 binnen een aantal specifieke wetenschappelijke gebieden en onderwerpen: Clinical Medicine & Pharmacy (51-75), Social Science (76-100), Chemical Engineering (76-100) en Materials Science & Engineering (76-100).
> ARWU

QS World University Rankings

Een invloedrijke ranglijst van hoger onderwijsinstellingen wereldwijd is de QS World University Rankings, die jaarlijks gepubliceerd wordt. Hierin staat de RUG op nummer 113 in een lijst van meer dan 700 universiteiten wereldwijd.
> QS World University Rankings

U.S. News ‘Best Global Universities Ranking’

Het Amerikaanse tijdschrift U.S. News publiceert sinds 2014 een mondiale ranglijst van universiteiten, gebaseerd op gegevens van Clarivate Analytics, uitgever van de citatiedatabase Web of Science (WoS). Naast reputatie onder actieve wetenschappers (25%) tellen aan de WoS ontleende onderzoekprestaties (75%) mee in de score. Op deze ranking staat de Rijksuniversiteit Groningen overall op plaats 86. We behoren zelfs tot de mondiale Top-50 in de velden Psychiatry/Psychology (27), Molecular Biology & Genetics (42) en Economics & Business (48) en tot de Top-100 in Clinical Medicine (57), Arts & Humanities (62), Space Science (62), Social Sciences & Public Health (67), Biology & Biochemistry (71), Pharmacology & Toxicology (76) en Neuroscience & Behavior (81).
> U.S. News 'Best Global Universities Ranking'

NTU Ranking

Vanaf 2012 publiceert de National Taiwan University de Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities, voorheen bekend als de HEEACT Ranking. Het betreft een mondiale top 500 van universiteiten, gebaseerd op een achttal aan Thomson Reuters' Web of Science ontleende productiviteits- en citatie-impact indicatoren. In de ranking 2016 staat de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 72 wereldwijd. Het best scoren we in de (brede) velden Clinical Medicine (43), Social Sciences (56) en Life Sciences (75), en in het (smallere) deelgebied Pharmacology & Toxicology (56).
> NTU Ranking 2016

Global Employability University Ranking

Een diploma van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt van grote waarde op de internationale arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Global Employability University Ranking, gepubliceerd door Times Higher Education. Het Franse HR-adviesbureau Emerging en het Duitse marktonderzoeksinstituut Trendence ondervroegen 2200 recruiters en 2400 bestuurders van grote bedrijven in twintig verschillende landen over het arbeidsmarktperspectief van pas afgestudeerden. De RUG staat in de ranking van 2016 op plaats 112.
> Global Employability University Ranking 2016

University Ranking by Academic Performance

De University Ranking by Academic Performance (URAP) is een geheel op Thomson Reuters' Web of Science (WoS) gebaseerde ranking van de 2000 meest publicerende universiteiten, opgesteld door de Turkse Middle East Technical University. De positie van een instelling is voor 52% gebaseerd op de absolute aantallen WoS-publicaties en citaties, voor 33% op relatieve citatie impact en voor 15% op het aantal WoS-publicaties met buitenlandse co-auteurs. Over alle 23 velden gemiddeld staat de RUG op plaats 63. In maar liefst 12 van de 20 velden waarin de RUG actief is behoort zij tot de mondiale top 100. Meest vermeldenswaardig zijn de top-10% noteringen in Medical & Health Sciences, Biological Sciences, Psychology & Cognitive Sciences en Studies in Human Society.
> University Ranking by Academic Performance

Webometrics

De Webometrics wordt samengesteld op basis van een halfjaarlijkse meting door het Spaanse Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Webometrics kijkt naar de websites van universiteiten. Hierbij worden de prestaties van een universiteit gemeten aan de hand van de activiteiten en resultaten op de website, en de impact en relevantie van deze activiteiten en resultaten. In de meting van januari 2017 is de Rijksuniversiteit Groningen volgens het CSIC nu wereldwijd 20 plaatsen gestegen naar plaats 98, in Europa neemt de RUG een 20e plaats in.
> Webometrics ranking  

UI GreenMetric World University Ranking

De UI GreenMetric ranking is opgezet door de Universitas Indonesia om aandacht te vragen voor duurzaamheid binnen het beleid van universiteiten. Op basis van numerieke data op het gebied van ‘Setting and Infrastructure’, ‘Energy and Climate Change’, ‘Waste’, ‘Water’, ‘Transportation’ en ‘Education’ worden de universiteiten gerangschikt. De RUG staat in 2016 op de 15e plaats.
> UI GreenMetric Ranking of World Universities

Best Places to Work ranglijst

De Rijksuniversiteit Groningen staat op de 24e plaats in de internationale lijst van Best Places to Work in Academia 2012, die het Amerikaanse tijdschrift The Scientist publiceerde. Daarmee is het de vijfde niet-Amerikaanse universiteit en nummer drie van Europa. De RUG dankt deze hoge notering onder meer aan het Rosalind Franklin Fellowship Programme.
> Ranglijst The Scientist

Laatst gewijzigd:09 maart 2017 11:34