Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuws

Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

30 november 2016
Ben Feringa en de levensgrote versie van de Nanocar
Ben Feringa en de levensgrote versie van de Nanocar

De Grote Markt in Groningen is sinds vanmiddag een nieuwe blikvanger rijker: een reusachtige nanocar. De nanocar is een vierwielaangedreven moleculair autootje, een spectaculaire uitvinding van RUG-wetenschapper Ben Feringa die daar dit jaar de Nobelprijs Scheikunde voor kreeg.

De grote nanocar is een eerbetoon aan Ben Feringa en is geïnitieerd door de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de RUG. De nanocar is vanaf vandaag tot aanstaande vrijdag te zien op de Grote Markt, daarna vertrekt hij naar het plein voor het Academiegebouw (Broerstraat 5) om later op het Zerniketerrein zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

Maak een selfie

De nanocar heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter en wordt woensdagmiddag vergezeld van de Jouw-energie-van-morgen-truck van waaruit RUG-medewerkers uitleg zullen geven over Feringa’s uitvinding. De organisatoren nodigen iedereen uit om een selfie te maken met de nanocar, de leukste inzending wordt beloond met een 3D full body-beeldje oftewel een miniversie van zichzelf.

Ben Feringa in de schijnwerpers

Naast de levensgrote nanocar is er vanaf morgen ook een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie is te zien tot 10 december. Daarnaast ontwikkelde de RUG in samenwerking met Marketing Groningen een zogenaamde ‘explanimation’, een animatie die uitlegt waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is. Deze wordt vertoond op de webpagina’s van de RUG en City of Talent en via social media.

Nobellezing

Aanleiding voor de activiteiten rondom de Nobelprijswinnaar, is de lezing die Feringa woensdag 30 november geeft in de Martinikerk in Groningen: de lezing die hij tijdens de uitreiking van de Nobelprijs op 10 december in Zweden ook zal geven. De ceremonie start met een officiëel cortège (stoet van hoogleraren en genodigden ter viering van een belangrijk hoogtepunt) bij de Rijksuniversiteit van Groningen dat via de Grote Markt en de levensgrote nanocar naar de Martinikerk wandelt, waar Feringa de lezing zal geven. De lezing is via een livestream te zien op de website van de RUG en City of Talent.

Expositie

Het Universiteitsmuseum Groningen heeft vanaf 26 januari 2017 een gratis expositie over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen. In samenwerking met De Verhalen van Groningen is er vooruitlopend op deze expositie, tot eind december, een mini-expositie te bewonderen over Groningse Nobelprijswinnaars bij de entree van het museum.

Akkoord van Groningen

De levensgrote nanocar, de projectie op de Martinitoren, de ’explanimation’ en de selfie-actie zijn onderdeel van de ‘Groningen, City of Talent’-campagne van het Akkoord van Groningen. Met deze campagne biedt het Akkoord Groningse talenten een platform waarop ze hun talent kunnen delen met de rest van de wereld.

Meer informatie

Nobelprijswinnaar Ben Feringa


Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...

 • 06 oktober 2017

  Kwaliteit van nationaliteit in kaart gebracht

  Op woensdag 20 september heeft Prof. Dimitry Kochenov, Adjunct Hoogleraar Europees Constitutioneel Recht, de tweede editie van de Quality of Nationality Index (QNI) gepresenteerd. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met Henley and Partners,...