Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Exploring molecular mechanisms of mouse hibernation for novel therapeutic angles in Alzheimer’s disease

Promotie:C.F. de Veij Mestdagh, MSc
Wanneer:01 mei 2024
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. R.H. (Rob) Henning, prof. dr. R.E. van Kesteren, prof. dr. G. Smit
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Exploring molecular mechanisms of mouse hibernation for novel
therapeutic angles in Alzheimer’s disease

Onderzoek naar moleculaire mechanismen van de winterslaap van muizen voor nieuwe therapeutische invalshoeken bij de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte wereldwijd. Ondanks decennia aan onderzoek, is er nog geen effectieve therapie gevonden. Daarom is er behoefte aan nieuwe ‘out-of-the-box’ ideeën. Winterslaap, een proces waarbij dieren door cycli van sterk verlaagd metabolisme en lichaamstemperatuur gaan, wordt gekenmerkt door fascinerende aanpassingen die hiertoe interessant zouden kunnen zijn. 

In dit proefschrift van Christine de Veij Mestdagh wordt daarom getracht winterslaap mechanismen te identificeren, die relevant zijn voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Eerst werden de effecten van winterslaap in de muis op de hersenen onderzocht. Winterslaap in de muis leidde tot omkering van toxische opeenstapeling van het eiwit tau in het brein, een belangrijk kenmerk van Alzheimer. 

Dit duidt op de inzet van, voor Alzheimer behandeling relevante mechanismen. Daarnaast leidde winterslaap tot verandering van de manier van communicatie tussen zenuwcellen en energiehuishouding. Bovendien was slechts één cyclus van winterslaap voldoende om geheugen in een Alzheimer muismodel te herstellen. 

Vervolgens wilden de onderzoekers dezelfde positieve effecten van winterslaap op de energiehuishouding bereiken met een SUL stof welke ontworpen is om winterslaap na te bootsen. De stof verhoogde, net zoals winterslaap, het geheugen en de communicatie tussen zenuwcellen, en had een positief effect op de energiehuishouding. Bovendien verlaagde het de hoeveelheid Aβ eiwit aggregaten, een ander pathologisch kenmerk van Alzheimer, en normaliseerde het eiwit afwijkingen in de hersenen. 

Het werk in deze thesis vormt de eerste stappen richting identificatie en gebruik van winterslaap-gededuceerde mechanismen in de behandeling van de ziekte van Alzheimer.