Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Aneuploidy in the human brain and cancer

Studying heterogeneity using single-cell sequencing
Promotie:Mw. H. (Hilda) van den Bos
Wanneer:23 oktober 2017
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. P.M. Lansdorp, prof. dr. ir. F. (Floris) Foijer
Copromotor:dr. D.C.J. Spierings
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Aneuploidy in the human brain and cancer

Onderzoek naar rol aneuploïdie bij alzheimer en kleincellig longcarcinoom

Wanneer een cel niet het normale aantal chromosomen bevat is de cel aneuploïde. Er zijn meerdere methoden om aneuploïdie te bestuderen. In dit proefschrift wordt een overzicht gegeven van de meest gebruikte methoden met de voor- en nadelen van elke methode. In het ontwikkelend en volwassen menselijk brein zijn met fluorescentie in situ hybridisatie (FISH) aneuploïde cellen gevonden en zelfs nog hogere aantallen in brein dat is aangedaan door een neurodegeneratieve ziekte. In tegenstelling tot deze studies met FISH, worden met single cell sequencing veel lagere aantallen aneuploïde cellen gevonden.

Om meer inzicht te krijgen in de aanwezigheid van aneuploïde cellen in normaal hersenweefsel en daarmee de mogelijke rol van aneuploïdie in de ziekte van Alzheimer hebben we individuele cellen gesequenced van normaal brein en brein in verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. In tegenstelling tot de met FISH verkregen data, is er uit ons onderzoek gebleken dat er heel weinig aneuploïde cellen in normaal brein aanwezig zijn. Bovendien hebben we vergelijkbare hoeveelheden aneuploïde cellen gevonden in normaal brein als in brein van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Aneuploïdie speelt waarschijnlijk geen belangrijke rol in de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Alzheimer.

In tegenstelling tot het brein, is het bekend dat aneuploïdie een belangrijke rol speelt in kanker. Aneuploïde tumoren zijn geassocieerd met een slechtere prognose voor de patiënt. De heterogeniteit van een tumor kan worden bepaald met single cell sequencen. Wij hebben met behulp van single cell sequencing gekeken naar de rol van heterogeniteit in kleincellige longkanker in de primaire tumor en verschillende metastasen. Hieruit is gebleken dat er grote verschillen zijn tussen de heterogeniteit van de primaire tumor en de metastasen en er binnen één patiënt zowel monoklonale als polyklonale metastasen kunnen ontstaan.