Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision B-decay experiment

14 september 2012

Promotie: dhr. W.L. Kruithof, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Laser trapping of sodium isotopes for a high-precision B-decay experiment

Promotor: prof.dr. H.W.E.M. Wilschut

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Atoomval KVI werkt met vereiste nauwkeurigheid

In zijn proefschrift beschrijft Wilbert Kruithof twee belangrijke stappen in de realisatie van een hoge-precisietest van het Standaardmodel van de deeltjesfysica bij lage energie.

De tijdomkeersymmetrie van het Standaardmodel van de elementaire deeltjesfysica kan worden getest door correlaties te meten tussen de deeltjes die ontstaan bij vervallende radioactieve atomen. Op het Kernfysisch Versneller Instituut kan een dergelijke test worden uitgevoerd met 21Na atomen. Om een hoge nauwkeurigheid te bereiken worden de atomen tot stilstand gebracht door ze te vangen met laserlicht. Om de vereiste precisie te bereiken in de uiteindelijke meting moeten de online geproduceerde 21Na-ionen worden geneutraliseerd en gevangen met een efficiëntie van 1 procent. In een tweede stap moeten nagenoeg alle gevangen 21Na atomen naar een tweede atoomval worden getransporteerd, waar in een afgeschermde omgeving de correlatiemetingen kunnen plaatsvinden. Het proefschrift laat zien dat de beoogde efficiëntie van deze twee stappen bereikt kan worden met de huidige opstelling.

Wilbert Kruithof (Steenwijk, 1983) studeerde natuur- en sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysische Versneller Instituut (KVI) van de RUG en gefinancierd door FOM en NWO.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei