Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta

18 juni 2012

Promotie: mw. R.J. Verbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta

Promotor(s): prof.dr. O.F. Brouwer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bloedingen in het ruggenmerg tijdens geboorte van kinderen met open ruggetje geven extra schade zenuwweefsel

Renate Verbeek bestudeerde de schade die spina bifida aperta bij kinderen veroorzaakt. Zij toont aan dat bloedingen in het ruggenmerg vanuit kwetsbare bloedvaten op en onder het niveau van het sluitingsdefect tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel.

Verbeek verrichtte spierecho- en histologisch (weefsel) onderzoek in foetussen en kinderen. De bevindingen ondersteunen de hypothese dat bloedingen in het ruggenmerg tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel. Als gevolg daarvan treedt extra spierschade op bovenop de al aanwezige schade veroorzaakt door het sluitingsdefect van de rug zelf. Deze schade resulteert in achteruitgang van de beenspierfunctie na de geboorte en in het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar lijkt de spierschade zich te stabiliseren. Het al voor de geboorte afdekken van de open rug kan het ruggenmerg beter beschermen wat leidt tot meer behoud van beenspierfunctie in vergelijking met kinderen geopereerd na de geboorte. Belangrijk is nu om een zorgvuldige afweging te maken tussen de met opereren voor de geboorte geassocieerde risico’s voor moeder en kind en de mogelijke voordelen voor het kind, alvorens opereren voor de geboorte te beschouwen als standaardbehandeling voor kinderen met een open rug.

Renate Verbeek (Hoogkerk, 1984) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek op de afdeling (kinder)Neurologie van het UMCG in het kader van een MD/PhD-traject van de Junior Scientific Masterclass. Het project vond plaats binnen de Onderzoeksschool BCN.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....