Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Inflammatory bowel diseases: from genetics to immunology

22 december 2010

Promotie: mw. L. Zhou, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Inflammatory bowel diseases: from genetics to immunology

Promotor(s): prof.dr. K.N. Faber, prof.dr. M.P. Peppelenbosch

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Darmziekten Crohn en colitis ulcerosa: oorzaken nader in kaart

De twee belangrijkste ontstekingsgerelateerde darmziekten (inflammatory bowel diseases; IBD) zijn de ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa (CU). IBD is een complexe ziekte die ontstaat uit een combinatie van genetische aanleg, omgevingsfactoren en een verstoord immuunsysteem. De kans op IBD verschilt sterk per bevolkingsgroep. De ziekte kan wel onderdrukt, maar niet werkelijk behandeld worden.

Uit analyse van grote hoeveelheden patiëntengegevens door promovenda Lu Zhou blijkt dat het gen Runt-related transcription factor 3 (RUNX3) onder de westerse bevolking een risicofactor is voor IBD. Muizen met dit gen hebben ook een verhoogde kans op IBD, zo blijkt. Dit inzicht biedt aanknopingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe, meer gerichte medicijnen.

Ook bracht Zhou de werking van het veelgebruikte IBD-medicijn azathioprine in kaart. Uit haar analyse blijkt dat het medicijn niet alleen invloed heeft op het verworven immuunsysteem, zoals veelal wordt aangenomen, maar ook op het aangeboren immuunsysteem. Dit werpt fundamenteel nieuw licht op de werking van azathioprine, en de behandelmogelijkheden van IBD.

Tot slot blijkt dat de genen IL2 en IL21 niet alleen onder de westerse, maar ook onder de Chinese bevolking het risico op IBD vergroten.

Lu Zhou (China, 1973) studeerde geneeskunde in China. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie en de afdeling Celbiologie van het UMCG. Ze werkt vanaf januari 2011 als gastroenteroloog aan het universitair ziekenhuis van Tianjin, China.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....