Over onsInternationaliseringInternationale samenwerking

Multi Faculty Exchange (MFE)

Als je buiten Europa op uitwisseling wilt, kun je je aanmelden voor het interfacultaire uitwisselingprogramma Multi Faculty Exchange (MFE), ook bekend als de universiteitsbrede uitwisseling. Bij de MFE zijn meerdere topuniversiteiten in Noord- en Latijns-Amerika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland aangesloten. De MFE wordt beheerd door de Mobility and Scholarship Desk (MSD) van het Bureau van de Universiteit.

Naar het buitenland

Je faculteit weet hoeveel plekken er per partner universiteit voor jouw faculteit beschikbaar zijn. Neem dus contact op met je exchange officer om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wanneer de faculteit heeft besloten wie er geselecteerd wordt voor de MFE, neemt de MSD contact op voor de verdere aanmeldingsprocedure. Wanneer je geselecteerd wordt, dien je je aan te melden voor het uitwisselingsprogramma van de universiteit van jouw keuze. Dit kan betekenen dat je de gegevens die je voor de MFE hebt ingevuld, nog een keer moet invullen; dat is helaas onvermijdelijk.

De MSD kan je helpen met zaken als aanmeldingsdeadlines. Voor vragen over visa, kosten voor levensonderhoud, campusfaciliteiten enz. dien je echter contact op te nemen met de exchange officer van de partneruniversiteit.

Voor vragen over studiepunten of het Marco Polo-fonds kun je terecht bij de exchange officer van de RUG of bij de studieadviseur van je eigen opleiding.

Hieronder vind je een lijst met alle partneruniversiteiten die deelnemen aan de MFE. In de lijst kun je ook zien of jouw faculteit deelneemt aan de uitwisseling die jij in gedachten had. Daarnaast lees je of er nog specifieke eisen worden gesteld.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen. Het aanmeldingsformulier lever je in bij de exchange officer van het International Office van jouw faculteit. Stuur het aanmeldingsformulier niet rechtstreeks naar de MSD! Om je aan te kunnen melden is het aanbevolen om gemiddeld een 7 of hoger staan. De exchange officer of medewerker van het International Office van jouw faculteit bepaalt wie er in aanmerking komen voor de MFE.

De deadline voor de MFE is 1 februari, maar kan per faculteit verschillend zijn. Neem hierover contact op met je exchange officer.

Semesters

Je kunt kiezen of je je voor het eerste of het tweede semester van het volgende academische jaar wilt aanmelden. Op het aanmeldingsformulier vind je de semesterdata van alle universiteiten. Zorg ervoor dat je hierover overlegt met je exchange officer of studieadviseur. Zij weten of het semester dat je kiest een logische keuze is.

Propedeuse

Alleen studenten die hun propedeuse hebben behaald komen in aanmerking voor de MFE.

Vakken

Voor de universiteit van je keuze dien je een aantal vakken te kiezen. Zorg ervoor dat de studiepunten voor deze vakken overeenkomen met het aantal ECTS-punten dat je nodig hebt. Normaal gesproken is dit 30 ECTS-punten per semester. Als je niet zeker van je zaak bent, overleg dan met je exchange officer of studieadviseur.

Engelse taaltoets

Ook al worden sommige bacheloropleidingen aan de RUG in het Engels gegeven, toch is het overleggen van een Engelse taaltoets een vereiste. In de uitwisselingsovereenkomsten met de buitenlandse partneruniversiteiten is vastgelegd dat de Rijksuniversiteit Groningen alleen studenten op uitwisseling stuurt die de Talencentrumtoets Engels hebben gehaald.

Vanwege visumregelingen wordt deze toets echter niet geaccepteerd door de Australische en Nieuw-Zeelandse universiteiten. Daar wordt alleen de TOEFL- of IELTS-toets geaccepteerd.

Als je een TOEFL- of IELTS-toets hebt gehaald, hoef je de Talencentrumtoets Engels niet meer te doen.

Spaanse of Portugese taaltoets

Als je besluit naar Mexico of Chili te gaan, dien je een Spaanse taaltoets te overleggen. In de uitwisselingsovereenkomsten met deze partneruniversiteit is vastgelegd dat de Rijksuniversiteit Groningen alleen studenten op uitwisseling stuurt die de Talencentrumtoets Spaans hebben gehaald.

Daarnaast moet je een Spaanse vertaling van je Engelse cijferlijst indienen. Bij je aanmelding dien je zowel de Spaanse als de Engelse lijst in te leveren.

Als je besluit naar Brazilië te gaan, moet je een Portugese taaltoets overleggen. In de uitwisselingsovereenkomsten met deze partneruniversiteit is vastgelegd dat de Rijksuniversiteit Groningen alleen studenten op uitwisseling stuurt die de Talencentrumtoets Portugees hebben gehaald.

Daarnaast moet je een Portugese vertaling van je Engelse cijferlijst indienen. Bij je aanmelding dien je zowel de Portugese als de Engelse lijst in te leveren.

Motivatiebrief

Je moet een Engelse motivatiebrief van maximaal 500 woorden schrijven. Voor de MFE-partners in Mexico, Chili en Brazilië mag je ook een Spaanse of Portugese vertaling inleveren, maar dit is niet verplicht. Als je je aanmeldt voor twee uitwisselingspartners binnen de MFE, lever je ook twee Engelse motivatiebrieven in.

Cv

Je cv moet in het Engels worden opgesteld. Voor de MFE-partners in Mexico, Chili en Brazilië mag je ook een Spaanse of Portugese vertaling inleveren, maar dit is niet verplicht.

Aanbevelingsbrief

Ook de aanbevelingsbrief moet in het Engels worden geschreven. Voor de MFE-partners in Mexico, Chili en Brazilië mag je ook een Spaanse of Portugese vertaling inleveren, maar dit is niet verplicht. Je kunt een hoogleraar, de opleidingsdirecteur of je studieadviseur vragen om een aanbevelingsbrief te schrijven.

MFE-partners

Contact gegevens Mobility and Scholarship Desk

Astrid Beijen-den Boer en Mireille van Weerden

Wil je langskomen? Maak dan online een afspraak.

Bezoekadres: Academiegebouw, University Student Desk

Telefoonnummer: +31 50 363 3962/4673