founded in 1614  -  top 100 university

Internationalisering

Onderzoek en onderwijs in een internationale organisatie

Internationalisering is een van de belangrijkste aandachtspunten in het strategische beleid van de Rijksuniversiteit Groningen en het is een belangrijk instrument om kwaliteit, innovatie en diversiteit te verbeteren. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een sterke internationale reputatie en klimt gestaag op de internationale ranglijsten.

Programma's

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een breed, internationaal curriculum, met meer dan honderd Engelstalige master- en PhD-programma’s en ruim twintig Engelstalige bachelorprogramma’s. In veel van deze programma’s wordt intensief samengewerkt met internationale partners, waaronder onze acht prestigieuze Erasmus Mundus-programma’s en een toenemend aantal Double Degree-programma’s. De Rijksuniversiteit Groningen is er trots op dat de Europese Unie zowel het label Diploma Supplement als het label ECTS aan de universiteit heeft toegekend.

Onze gemeenschap

Internationale studenten

De Rijksuniversiteit Groningen heeft zo’n 5000 internationale studenten met meer dan 120 verschillende nationaliteiten. Samen vormen zij een levendige academische gemeenschap. Twintig procent van onze medewerkers en zestig procent van alle promovendi is afkomstig uit het buitenland.

De Rijksuniversiteit Groningen neemt sinds 2007, samen met verschillende andere nationale en internationale instellingen, deel aan de Internationale Studenten Barometer. In deze periode heeft de universiteit altijd hoog gescoord op de manier waarop internationale studenten worden verwelkomd (94% tevredenheid in 2015), op de kwaliteit van het onderwijs (91%) en op de reputatie van de instelling (92%). Het resultaat is dat veel internationale studenten tevreden zijn met de universiteit (92%, een hogere score dan de nationale en wereldwijde score bij andere deelnemende instellingen) en studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen dan ook zouden aanbevelen.

Uitwisselingen van studenten en medewerkers maken een belangrijk deel uit van het internationaliseringsbeleid. De Rijksuniversiteit Groningen heeft als doel om de helft van alle studenten ervaring in het buitenland te laten opdoen tijdens hun studie en er is een budget beschikbaar gesteld om dit te realiseren.

Strategische partners

Als internationaal ingestelde instelling is de Rijksuniversiteit Groningen betrokken bij allerlei verschillende internationale samenwerkingsverbanden, zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van onderzoek. Voorbeelden van strategische partners en netwerken van de Rijksuniversiteit Groningen zijn: het U4-netwerk met Uppsala, Göttingen en Gent; het Coimbra-netwerk; de universiteiten van Tsinghua, Fudan en Peking in China; Osaka in Japan; IT Bandung en Gadja Madah in Indonesië; Sao Paulo en UNAM in Latijns-Amerika; UBC en Maryland in Noord-Amerika.

Laatst gewijzigd:13 mei 2016 11:32