Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

27 juni 2023

De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden. De Young Academy Groningen (YAG) is een groep getalenteerde, enthousiaste en ambitieuze beginnende onderzoekers uit verschillende vakgebieden van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De leden delen een passie voor wetenschap en de bredere impact van de academische wereld op de samenleving.

YAG is succesvol in het samenbrengen van early career researchers tijdens de 'ECR-lunches' om ideeën te bespreken die verband houden met huidige debatten over erkennen en waarderen, academische vrijheid, en om interdisciplinaire samenwerkingen te verkennen. YAG-leden helpen bij het opbouwen van interdisciplinaire relaties met gezamenlijke leden projecten en begeleiding van interdisciplinaire PhD projecten.

Onlangs heeft de YAG, samen met het PhD/i-netwerk, het symposium ‘Interdisciplinarity in Practice’ georganiseerd in het House of Connections, waar PhD’s hun ervaringen deelden en spraken over de voordelen en uitdagingen van interdisciplinaire projecten. YAG-leden leveren een bijdrage aan wetenschappelijk beleid, bijvoorbeeld in de vorm van het recente advies over de implementatie van starters- en stimuleringsbeurzen en een oproep voor effectieve communicatie over het thema academische vrijheid. YAG-leden zijn betrokken bij activiteiten voor een breder publiek tijdens evenementen zoals de ‘Pint of Science’-lezingen, Noorderzon en Zpannend Zernike.

YAG biedt ook ondersteuning voor early career researchers: In the Loop is een platform van YAG om staffleden van RUG en UMCG op de hoogte te houden over thema’s zoals academische carrière, HR, funding, carrièrepaden, duale carrières en nog veel meer. In het Language Buddy-project heeft YAG 31 door de oorlog in Oekraïne getroffen wetenschappers gekoppeld aan experts in hun vakgebied. We zijn verheugd aan te kondigen dat de zeven nieuwe leden die hier worden gepresenteerd ons de komende vijf jaar zullen steunen bij al onze inspanningen.

decoratieve afbeelding
Frank Harbers

Frank Harbers

Ik ben geboren en getogen in Groningen en werk momenteel als universitair docent bij de afdeling Mediastudies en Journalistiek. Ik doe onderzoek naar journalistieke innovatie, (nieuwe) vormen van journalistieke storytelling en de historische ontwikkeling van de journalistiek

De afgelopen jaren richt mijn onderzoek zich vooral op journalistieke innovatie en dan met name de vraag waarom en hoe innovatie wordt omarmd als 'wondermiddel' om de digitale toekomst van de journalistiek veilig te stellen. Wat mij vooral intrigeert is hoe innovatie tegenwoordig automatisch wordt gezien als positief. Het doel van mijn onderzoek is om te analyseren hoe mensen binnen en buiten de journalistiek de term innovatie strategisch inzetten om ons toekomstbeeld van de journalistiek actief te vormen en af te bakenen.

Naast mijn onderzoek ben ik binnen de Faculteit der Letteren actief geweest als lid en later voorzitter van het Young Arts Network (2017-2020) en ben ik sinds 2021 lid van de faculteitsraad. Als nieuw lid van de YAG zou ik o.a. graag bijdragen aan de huidige discussie over het thema Erkennen en Waarderen en dan met name de rol van academisch leiderschap, en/of de manier waarop interdisciplinair onderzoek en interfacultaire PhD-posities mogelijk worden gemaakt (binnen en buiten de nieuwe scholen).

decoratieve afbeelding
Catheleine van Driel

Catheleine van Driel

Ik ben Catheleine van Driel. Ik ben postdoctoraal onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en binnenkort ga ik als psychiater aan de slag bij het Universitair Centrum psychiatrie. Mijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van innovatieve interventies om stressweerbaarheid, welzijn en functioneren voor verschillende populaties te verbeteren. Ik focus mij daarbij  vooral op  mensen in  werkomgevingen met veel stress (zoals zorgprofessionals) en personen die aanleg hebben voor mentale klachten of psychiatrische ziekten. Mijn doel is om nieuwe inzichten te verzamelen in de mechanismen achter stress-gerelateerde mentale gezondheidsproblemen en het testen van de effectiviteit van stressweerbaarheidstrainingen met behulp van scenario simulatie.

De YAG als platform voor interdisciplinaire samenwerking binnen een uitgebreid academisch netwerk was voor mij een doorslaggevende reden om te solliciteren. Ik denk dat mijn hoofdonderzoeksthema, het opbouwen van stressweerbaarheid, heel geschikt is voor een interdisciplinaire aanpak en dat dit een waardevolle toevoeging kan zijn voor verdere wetenschappelijke samenwerking. Naast mijn onderzoeksdoelen kijk ik ernaar uit om samen met andere YAG-leden te werken aan outreach-evenementen om onderzoek naar maatschappelijke relevante projecten te vertalen. Een andere sterke motivatie voor mij is het uitwisselen van ervaringen met andere onderzoekers en het vinden van oplossingen voor de structurele uitdagingen waar beginnende onderzoekers mee te maken krijgen.

decoratieve afbeelding
Julian Koellermeier

Julian Koellermeier

Dr. Julian Koellermeier werkt aan wiskundige modellen voor gasstromen (binnenkomend in de atmosfeer, kernfusie) en waterstromen (tsunami’s, overstromingen van rivieren). Hij is assistant professor op de afdeling Computationele en numerieke wiskunde van het Bernoulli Institute binnen de Faculty of Science and Engineering en verbonden aan het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron). Hiervoor was hij Marie Curie Postdoctoral Fellow aan de KU Leuven en werkte hij voor Peking University en de Freie Universität Berlin. Hij behaalde zijn PhD in toegepaste wiskunde aan de RWTH Aachen University.

Julian’s onderzoek is interdisciplinair en bevindt zich op het snijvlak van toegepaste wiskunde, numerieke simulatie en computationele techniek. Hij ontwikkelt wiskundige modellen en numerieke simulaties met behulp van model reduction-technieken. Deze hiërarchische modellen overstijgen verschillende schalen en leiden tot efficiënte modellen, analyses en simulaties. Zijn doel is om adaptieve modelhiërarchieën te ontwikkelen en in toepassingen te bewijzen.

Binnen de YAG wil Julian het probleem van toenemende mentale stress en druk op onderzoekers aanpakken door Deep Work-groepen op te zetten waarin onderzoekers ongestoord geconcentreerd kunnen werken aan hun belangrijkste (en niet urgente!) taken.

Daarnaast heeft Julian een passie voor wetenschapscommunicatie, heeft hij deelgenomen aan veel outreach-activiteiten en heeft hij verschillende communicatieprijzen gewonnen. Hij wil dan ook vanuit de YAG publieke betrokkenheid promoten.

decoratieve afbeelding
Antonija Grubisic-Cabo

Antonija Grubisic-Cabo

Ik ben begin 2022 benoemd tot assistant professor aan het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM), waar ik met oppervlaktegevoelige technieken en hun toepassing in vastestoffysica werk. Voordat ik bij de RUG kwam, werkte ik voor het KTH Royal Institute of Technology (Zweden), de Monash University (Australië) en Aarhus University (Denemarken). In mijn huidige werk richt ik me op nano- en kwantummaterialen, het aanpassen van hun eigenschappen en bestuderen hoe ze zich gedragen als ze uit evenwicht worden gebracht. Op deze manier zoek ik naar materialen met verborgen fases en nieuwe of ongebruikelijke eigenschappen die niet voorkomen in hun gebruikelijke toestand. Naast mijn interesse in fundamentele fysica heb ik een passie voor Open Science en wetenschapscommunicatie. Zo ben ik co-PI voor het interdisciplinaire project ‘Human and Science Histories’, dat onderzoekt hoe wetenschapscommunicatie is veranderd in de loop van de tijd en met de opkomst van sociale media.

Ik ben er trots op nu deel uit te maken van de YAG en ik kijk ernaar uit om samen te werken met gelijkgestemde, gemotiveerde onderzoekers. Als hartstochtelijk voorstander van Open Science hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het werk van YAG op het gebied van publieke betrokkenheid, om wetenschap voor iedereen open te stellen en het grote publiek te inspireren en nieuwsgierig te maken naar de projecten waaraan we werken.

decoratieve afbeelding
Maeve McKeown

Maeve McKeown

Ik ben assistant professor politieke theorie aan de Campus Fryslân. Ik doe onderzoek naar verantwoordelijkheid voor wereldwijd structureel onrecht. Ik werk momenteel aan twee boeken: de monografie With Power Comes Responsibility: The Politics of Structural Injustice (Bloomsbury Academic) en een edited volume, What is Structural Injustice? (Oxford University Press - Open Access). Daarnaast werk ik als co-editor aan Structural Injustice in Philosophy met Minorities in Philosophy (MAP) en Bloomsbury. Ik ben ook geïnteresseerd in onderzoek naar herstelbetalingen voor slavernij en historisch onrecht, en naar feminisme.

Mijn interesse in structureel onrecht is niet alleen wetenschappelijk. Tijdens mijn academische carrière heb ik me altijd ingezet voor inclusie en diversiteit en voor publieke betrokkenheid. In Oxford heb ik de St Hilda’s Feminist Salon opgericht en was ik betrokken bij verschillende activistische organisaties. Ik kijk ernaar uit om met de YAG aan deze thema’s te werken, vooral aan inclusie voor mensen met een beperking bij de RUG. Ik kom oorspronkelijk uit Belfast, Noord-Ierland.

Voordat ik in 2021 naar de Campus Fryslân kwam, was ik docent filosofie aan Cambridge University, had ik een Junior Research Fellowship voor St Hilda’s College aan de University of Oxford en een Postdoctoral Research Fellowship voor Justitia Amplificata aan de Goethe University Frankfurt. Mijn PhD heb ik afgerond aan University College London.

decoratieve afbeelding
Michelle Bruin

Michelle Bruin

Ik ben universitair hoofddocent bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschap van de faculteit Rechtsgeleerdheid en ik ben gefascineerd door het openbare-orderecht. Mijn voornaamste interesse ligt bij het recht op huisvesting en het bevorderen van een veilige en gezonde leefomgeving. In mijn onderzoek maak ik gebruik van empirisch-juridische onderzoeksmethoden om de regulering van cannabis en tabak, de bestrijding van drugscriminaliteit, (drugsgerelateerde) huisuitzettingen en de bescherming van het recht op huisvesting te bestuderen.

Momenteel werk ik aan een onderzoeksproject dat zich richt op de betekenis en impact van het internationaal recht op huisvesting in nationale huisuitzettingszaken. Dit onderzoek maakt deel uit van een interdisciplinair onderzoeksproject waarin we juridische onderzoeksmethoden combineren met ‘data science’-technieken, zoals netwerkanalyse en ‘machine learning’, om het recht op huisvesting te conceptualiseren en te begrijpen in hoeverre het internationale recht op huisvesting mensen beschermt tegen het verlies van hun woning.

Mijn onderzoek is altijd interdisciplinair geweest en sterk gericht op het overbruggen van de kloof tussen wetenschappelijke kennis en maatschappelijke vraagstukken. Om beleid en praktijk te beïnvloeden, werk ik nauw samen met NGO’s, gemeenten, GGD’en en gezondheids- en onderzoeksinstellingen, zoals het Trimbos-instituut. Dit is ook wat mij enthousiast maakt over mijn toetreding tot de Young Academy Groningen: de mogelijkheid om bij te dragen aan het stimuleren en faciliteren van innovatieve en interdisciplinaire onderzoekssamenwerkingen, en om me in te zetten voor het ontsluiten van wetenschappelijke kennis voor een breed publiek. De YAG biedt een inspirerende omgeving en ik kijk ernaar uit om samen te werken met andere enthousiaste onderzoekers.

decoratieve afbeelding
Manoela Carpenedo

Manoela Carpenedo

Ik ben een sociaal wetenschapper en etnograaf uit Brazilië en ik leg me toe op het begrijpen van christelijke grassroots-bewegingen en hun snijpunten met identiteit en politiek in Portugeessprekende landen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Ik ben momenteel assistant professor en Marie Curie Fellow aan de faculteit Godgeleerdheid en godsdienstwetenschap. In mijn werk onderzoek ik hoe christelijke culturen uit het mondiale Zuiden een steeds grotere invloed hebben op identiteitsvorming, politiek en beleid in de hele wereld. Mijn onderzoek richt zich op thema’s met betrekking tot de groei van het christelijke zionisme en tot het judaïsme behorende vormen van het Christendom in het mondiale Zuiden, christelijk activisme en vrijheid van godsdienst en geloof in mondiale contexten, en opkomende modaliteiten van christelijk religieus extremisme.

Ik kijk ernaar uit om binnen de Young Academy Groningen aan de slag te gaan en bij te dragen aan projecten met maatschappelijke impact die betrokkenheid van de gemeenschap bevorderen. Ik wil graag initiatieven ontwikkelen die zich richten op diversiteit en inclusie, vooral over onderwerpen met betrekking tot gender, seksualiteit, ras, etniciteit, nationaliteit, religie en taal. Verder kijk ik uit naar de mogelijkheid om nieuwe manieren te ontdekken om de kloof tussen wetenschap en samenleving te overbruggen.

● Blijf op de hoogte! - Meld je aan voor onze early career researchers mailinglijst.
● Zijn er onderwerpen die jullie met ons willen bespreken - laat het ons weten!

Laatst gewijzigd:24 november 2023 10:50
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.