Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen reikt voor het eerst microcredentials uit aan professionals

18 oktober 2023
decoratieve afbeelding

Als onderdeel van de landelijke pilot microcredentials voor professionals heeft de Rijksuniversiteit Groningen de eerste microcredentials uitgereikt aan professionals die hebben deelgenomen aan de summer school, Land Acquisition, Resettlement and Social Sustainability, van 11 - 22 september 2023.

Wat zijn microcredentials en hoe werkt het?

Microcredentials zijn digitale certificaten waarmee cursisten kunnen laten zien welke kennis en vaardigheden ze hebben opgedaan na het afronden van een kleine eenheid accreditatiewaardig onderwijs.

Samen met de RUG nemen 33 andere Nederlandse hogeronderwijsinstellingen deel aan de landelijke pilot microcredentials voor professionals. De microcredentials die in het kader van de pilot worden ontwikkeld, vallen onder een nationaal kwaliteitskader dat vereist dat alle learning outcomes worden getoetst aan transparante standaarden. In Nederland varieert de omvang van de microcredentials momenteel van 3 tot 30 ECTS en ze kunnen alleen worden verstrekt aan professionals en (nog) niet aan bachelor- of masterstudenten in het kader van hun opleiding. De microcredentials worden geregistreerd in het SURF Edubadges platform waardoor ze portable en gemakkelijk verifieerbaar zijn. Ze kunnen online worden gedeeld, bijvoorbeeld via Linkedin.

Het eerste succes is een feit

De summer school, Land Acquisition, Resettlement and Social Sustainability, die voor de 13e keer in Groningen werd gehouden, was afgestemd op het nationale kwaliteitskader voor microcredentials, met als resultaat dat 38 deelnemende professionals uit bijna 20 landen na het succesvol afronden van de cursus een microcredential ontvingen als bewijs van het succesvol behalen van de leerresultaten.

deelnemers uitreiking microcredentials

Van toegevoegde waarde

De summer school past goed bij het concept van een microcredential vanwege de hoge expertise van de trainers, zowel in de academische wereld als in de praktijk, de mogelijkheid voor deelnemers om van elkaar te leren en het feit dat er rekening wordt gehouden met hun individuele achtergrond in het leerproces.

De microcredential voegt een kwaliteitslabel toe aan de summer school en vergemakkelijkt de erkenning van de bereikte learning outcomes door andere instellingen voor hoger onderwijs en werkgevers.

Wat leer je in de summer school?

De summer school wordt aangeboden door de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en wordt gegeven door Prof. Frank Vanclay samen met een aantal van de toonaangevende deskundigen op het gebied van sociale beoordeling en hervestiging, waaronder die van Community Insights Group, Intersocial en van de Wereldbank/International Finance Corporation.

De praktische training bevordert het begrip van en ontwikkelt vaardigheden in het beheren van de sociale risico's en effecten die gepaard gaan met de ontwikkeling van publieke en private investeringsprojecten (bijv. mijnen, dammen, snelwegen, industrieparken, elektriciteitstransmissiecorridors, landbouwontwikkelingen, etc.), en in het bijzonder kwesties met betrekking tot landverwerving en hervestiging. De cursus is bedoeld voor (internationale) beoefenaars of onderzoekers op het gebied van toegepast sociaal onderzoek van openbare en particuliere instellingen die geïnteresseerd zijn in de praktische aspecten van sociale beoordeling, door projecten veroorzaakte verplaatsing en hervestiging.

Meer in de toekomst

Aan de RUG zijn meer microcredential-gecertificeerde onderwijsactiviteiten voor professionals in de maak. De volgende cursussen die zullen worden aangeboden, zijn bedoeld voor professionals uit de regio.

Meer informatie

Meer informatie over de summer school.

Meer informatie over de pilot microcredentials.

Laatst gewijzigd:18 oktober 2023 14:45
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...