Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Iris Sommer wint Huibregtsenprijs

11 oktober 2022
Iris Sommer (rechts), gefotografeerd met dochter (links), ontvangt de Huibregtsenprijs
Iris Sommer (rechts), gefotografeerd met dochter (links), ontvangt de Huibregtsenprijs

Iris Sommer ontving maandagavond 10 oktober in Leiden de Huibregtsenprijs 2022. Zij kreeg de prijs voor haar onderzoek naar ongelijke medische behandeling van mannen en vrouwen.

Iris Sommer richt zich met haar baanbrekende werk onder meer op het wonderlijke feit dat het vrouwenbrein veel minder goed onderzocht is dan het mannenbrein. Eén van Sommers belangrijkste bevindingen is dat vrouwelijke hormonen (zoals oestrogenen) een grote beschermende rol spelen bij psychotische stoornissen. Terwijl vaak voorgeschreven antipsychotica de aanmaak van oestrogenen juist blijken te onderdrukken. Sommer heeft met dit belangrijke inzicht nieuwe behandelrichtlijnen voor de zorg voor vrouwen met psychotische aandoeningen gecreëerd, en de behandelperspectieven van vrouwelijke patiënten aanzienlijk verbeterd. Dat is een prestatie van formaat.

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs is bestemd voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijke kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde. De prijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.

Laatst gewijzigd:19 februari 2024 09:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...