Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Geschiedenisboek over de RUG nu verkrijgbaar

De internationale geschiedenis van de RUG beschreven
11 juni 2021

Collegevoorzitter Jouke de Vries heeft het eerste exemplaar van The University of Groningen in the World. A Concise History in ontvangst genomen. Het boek beschrijft in kort bestek de ruim vier eeuwen waarin de Rijksuniversiteit Groningen bestaat, met ook ruime aandacht voor de periode na 1945 tot aan de coronacrisis. De nadruk ligt op de internationale kanten van het universitaire leven. Bij de stichting in 1614 telde de RUG al opmerkelijk veel buitenlandse studenten en hoogleraren. Deze situatie is zich de laatste decennia sterker dan ooit tevoren aan het herhalen. De Engelstalige publicatie richt zich vooral op internationale studenten en stafleden.

Twee auteurs

Het boek is geschreven door twee auteurs: Klaas van Berkel en Guus Termeer. Van Berkel beschrijft de eerste periode tot 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. Als Rudolf Agricola hoogleraar Geschiedenis aan de RUG is hij specialist op het gebied van de historie van de Groningse universiteit. Hij werkt aan een driedelig standaardwerk over dit onderwerp, waarvan de eerste twee delen al zijn verschenen. Termeer behandelt het tweede deel, van 1914 tot heden. Als voormalig hoofdredacteur van de UKrant en hoofd-programmamaker van Studium Generale Groningen, is hij bij uitstek in staat een beeld van de laatste ontwikkelingen te geven.

Internationale oriëntatie

Uitgerekend in een niet al te grote noordelijke provinciehoofdstad heeft zich een ook naar internationale maatstaven vooraanstaande universiteit ontwikkeld. Eigenlijk mag dat een wonder heten, zoals ook blijkt uit het historische werk. Behalve aandacht voor de hoogtepunten in de universitaire geschiedenis (waaronder het verkrijgen van twee Nobelprijzen) is er aandacht voor minder glorieuze momenten, zoals de bijna-opheffingen in de negentiende eeuw en de Duitse bezetting. Het boek is geschreven op verzoek van het College van Bestuur met als doel geïnteresseerden, ook uit het buitenland, inzicht te geven in de rijke geschiedenis van de RUG. Met The University of Groningen in the World wordt vanaf nu aan die vraag voldaan. De Engelstalige tekst is vlot geschreven en de uitgave is rijk geïllustreerd.

Meer informatie

Klaas van Berkel en Guus Termeer, The University of Groningen in the World. A Concise History.

Het boek verschijnt bij Pallas Publications en is vanaf 10 juni te koop in de betere boekhandel en in de I Shop, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 19.

Foto's: Silvio Zangarini

Laatst gewijzigd:11 oktober 2021 10:30
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...