Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Provincie financiert leerstoel Natuurinclusieve Plattelandsontwikkeling

01 september 2020
Martijn van der Heide

De Rijksuniversiteit Groningen heeft per 1 september 2020 Martijn van der Heide benoemd tot bijzonder hoogleraar Natuurinclusieve Plattelandsontwikkeling bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Met deze leerstoel willen de provincie Groningen en de universiteit de landbouwsector helpen te verduurzamen. Belangrijk daarbij is de wisselwerking tussen wat er verbouwd wordt, de bodem en het landschap. Meer gaan boeren mét de natuur, met daarbij een goed verdienmodel voor de boer. En daarnaast natuur, landbouw en platteland als samenhangend geheel zien. De benoeming is voor een periode van vijf jaar, de provincie financiert de leerstoel met 200.000 euro.

De bijzondere leerstoel is ingesteld door de Vereniging voor Hoger Landbouw Onderwijs (VHLO) en richt zich op het wetenschappelijk onderbouwen van natuurinclusieve maatregelen in de landbouw vanuit ruimtelijk en sociaaleconomisch perspectief. Daarbij is er aandacht voor de vertaling van dit wetenschappelijke onderzoek naar, en toepassing ervan in de praktijk.

Prof. dr.ir. C.M. (Martijn) van der Heide (1973) is landbouw- en milieueconoom, en houdt zich sinds 2018 als senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezig met agro-economische vraagstukken. Daarvoor deed hij jarenlang fundamenteel en toegepast onderzoek bij Wageningen Economic Research. Ook was hij vier jaar lector ‘geïntegreerd natuur- en landschapsbeheer’ bij hogeschool Van Hall Larenstein. Daardoor kent hij zowel de wetenschappelijke als de beleidsmatige kant van de landbouw.

Laatst gewijzigd:07 september 2020 16:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 08 mei 2024

    Juliette de Wit, Femke Cnossen and Maite Laméris receive YAG grant

    Juliette de Wit, Femke Cnossen and Maite Laméris have received a YAG Grant of € 6,000 for an interdisciplinary project on the long-lasting socio-economic consequences of the ‘Arbeitseinsatz’ in the Netherlands. The grant enables them to explore...

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...