Ubbo Emmiuspenning uitgereikt aan Annemarie Heite
In de aula van het Academiegebouw heeft Annemarie Heite op 15 november jl. de Ubbo Emmiuspenning in ontvangst genomen. De alumna van de RUG ontving de penning omdat zij op unieke wijze heeft bijgedragen aan het voor een groot publiek zichtbaar maken van de problematiek rond de gaswinning gerelateerde aardbevingen in en rond het ‘Gasveld Groningen’. De Ubbo Emmiuspenning wordt eens per vijf jaar uitgereikt door het Groninger Universiteitsfonds (GUF) aan iemand met bijzondere maatschappelijke of wetenschappelijke verdiensten.
Met de penning treedt Heite treedt in de voetsporen van Ubbo Emmius zelf, een van de oprichters van de universiteit en pleitbezorger van het recht op verzet van de bevolking tegen de overheid. Waar het toen om een godsdienstig-politieke context ging, is het nu de economisch-politieke context van de gaswinning, waarbinnen Heite zich ontpopt heeft tot iemand die als geen ander het Gronings leed weet te verwoorden, verbeelden, en te personaliseren.
Strijdbaar
Een gepersonaliseerde aanpak van de aardbevingsproblematiek is voor Heite tevens het antwoord op de vraag die centraal stond in het symposium voorafgaand aan de uitreiking: Gaswinning, aardbevingen en wat nu? In haar toespraak pleitte ze voor een holistische aanpak, los van alle bestaande loketten en tussenlagen, die de kloof tussen het systeem en de mensen kan dichten. Schade, versterken, verduurzamen, en een economisch perspectief moeten daarbij met elkaar gecombineerd worden zodat er kansen ontstaan voor Groningen. Ze toonde zich daarin niet alleen kritisch, maar ook strijdbaar en optimistisch. Optimism is a duty - aldus Heite, in navolging van filosoof Karl Popper.
De Stille Beving
De penning werd uitgereikt door de nieuwe collegevoorzitter Jouke de Vries. In zijn toespraak refereerde hij aan de documentaire De Stille Beving, waarin Heites woning en gezin centraal staan. De Vries werd getroffen door het beeld van de uil die al jaren een vast plekje had in de schuur van Heites huis, maar die zijn thuis kwijtraakte omdat de woning moest worden afgebroken. In de uil zag de Vries het symbool van wijsheid en waakzaamheid, en daarmee van de universiteiten zelf. Is de wetenschap in de aardbevingsproblematiek waakzaam genoeg (geweest)? - vroeg de Vries zich hardop af. En terwijl de uil zijn thuis verloor, was de wijsheid niet al veel eerder uit dit dossier vertrokken?
De Vries roemde daarnaast Heites kwaliteit de problematiek te verwoorden en vertegenwoordigen in de media, waardoor de aardbevingsproblematiek hoger op de politieke agenda is komen te staan. Haar bijdrage aan het besef dat Nederland enorm geprofiteerd heeft van het aardgas, maar dat de bevolking in het betreffende gebied vooral nadelen heeft ondervonden, was voor de Rijksuniversiteit Groningen reden de penning aan haar toe te kennen.
De voordracht van Annemarie Heite is hier terug te lezen.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:23 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!