Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Was de Ster van Bethlehem dan toch echt?

Internationale specialisten bijeen voor tweedaags congres in Groningen
15 oktober 2014
De ster op het Academiegebouw (foto John Welling)
De ster op het Academiegebouw (foto John Welling)

De ster van Bethlehem, er zijn maar weinig fenomenen die zo tot de verbeelding spreken. Deskundigen discussiëren al eeuwen over het bestaan van de ster uit het Bijbelverhaal. Nieuwe berekeningen met moderne computerprogramma’s hebben geleid tot een nieuwe theorie over de echtheid van de ster. Dit is de aanleiding voor een tweedaags congres in Groningen op 23 en 24 oktober as. met internationale specialisten uit onder meer de Verenigde Staten en Engeland. Het congres wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen.

Om extra aandacht te vestigen op het congres, wordt vanaf 20 oktober op het Academiegebouw een ster geprojecteerd.

Internationale toppers komen naar Groningen

20 Internationale specialisten op het gebied van de astronomie, godsdienstwetenschap en geschiedenis van de oudheid combineren de nieuwe theorie met in de oudheid geaccepteerde astrologische zienswijzen om tot een nieuwe duiding van De Ster te komen. Naast de nestor van de geschiedenis van de astronomie, prof. Owen Gingerich van Harvard University, komen onder anderen ook prof. Bradley Schaefer (Louisiana) en de hoogleraren oudheidkunde Alexander Jones (New York) en John Steele (Rhode Island) naar Groningen.

De Engelse hoogleraar David Hughes, auteur van befaamde artikelen en een boek over De Ster zal de samenvattende slotlezing verzorgen. Ook verschillende Nederlandse wetenschappers zullen voordrachten verzorgen.

400 jaar na ‘Vero Anno’

Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat Johannes Kepler zijn boek ‘De vero anno’publiceerde, met daarin zijn verklaring voor De Ster. Samen met het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen vormt dit mede de aanleiding om het congres over de Ster van Bethlehem te organiseren.

Concertprogramma rondom de Ster

The Northern Consort grijpt de gelegenheid aan om in diezelfde week ook een concertprogramma te brengen rondom de Ster van Bethlehem. Want ook in de tijd van Johann Sebastian Bach, Johan Kuhnau en Christoph Graupner werd onderzoek gedaan, gefilosofeerd, gespeeld en gezongen over deze Ster. In een geïntegreerde voorstelling met muziek van o.a. Bach, Kuhnau en Graupner vertelt een professor in de Astronomie op luchtige en boeiende wijze meer over het fenomeen Ster van Bethlehem. Er zijn twee concerten:

Vrijdag 24 oktober 20:15 Martinikerk Groningen The Northern Consort & Prof. dr. P.C. van der Kruit

Zaterdag 25 oktober 20:15 Hippolytuskerk in Middelstum The Northern Consort & Prof. dr. P.D. Barthel

Judith Pranger, sopraan – Jan Zwerver, alt – Harry van Berne, tenor, Robbert Muuse, bas

toegang: 15,- / studenten 7,50 / wijnarrangement: 2,- per glas

Kaarten zijn te reserveren via contact northernconsort.nl / www.northernconsort.nl

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie bij de organisatoren prof. dr. P.D. Barthel (hoogleraar Astrofysica RUG) en/of prof.dr. G.H. van Kooten (hoogleraar Nieuwe Testament & Vroeg Christendom RUG) E-mail: pdb astro.rug.nl en g.h.van.kooten rug.nl

Laatst gewijzigd:18 december 2023 08:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 29 april 2024

    Leren communiceren in de operatiekamer

    De aios opereert, de chirurg heeft de rol van supervisor. Drie camera’s nemen op wat er gebeurt, met als doel de mechanismes van ‘werkplekleren’ ontrafelen.

  • 29 april 2024

    Behind the scenes: hoe studenten van de RUG en Hanze samen een Marsrover ontwikkelen

    Dit jaar doen de studenten van het Makercieteam mee aan de fysieke editie van de European Rover Challenge in Polen. Lees hier meer over de samenwerking binnen het team tussen de RUG en de Hanzehogeschool.