Prof. dr. Ben Feringa ontvangt Cope Scholar Award
Prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontvangt opnieuw een belangrijke wetenschappelijke prijs. De American Chemical Society, wereldwijd de grootste wetenschappelijke organisatie, heeft aan Feringa de Arthur C. Cope Late Career Scholars Award 2015 toegekend.
Voorzitter Tom Barton van de ACS prijst Feringa in de toekenningsbrief voor zijn ‘grensverleggende onderzoek naar dynamische moleculaire systemen en stereochemie, met name op het gebied van door licht aangedreven roterende moleculaire motoren en fosforamidieten voor asymmetrische katalyse’. Onder leiding van Feringa construeerden Groningse chemici een elektrisch aangedreven nanovoertuig. Een spectaculaire vondst die wereldwijd de aandacht trok.
Prachtige erkenning
‘Dit is fantastisch nieuws’, zegt Feringa. ‘Het is erg bijzonder om als buitenlander in de VS zo’n vooraanstaande prijs te winnen. De American Chemical Society is de grootste wetenschappelijke organisatie ter wereld. Dit is dan ook een prachtige erkenning voor onze hele onderzoeksgroep, en voor het werk dat we de afgelopen tien tot vijftien jaar hebben verricht.’ De prijs zal in augustus 2015 aan Feringa worden uitgereikt.
Onderzoekssubsidie
De prijs bestaat uit $5.000, een oorkonde en een onderzoekssubsidie van $40.000 die de ontvanger mag toewijzen aan een universiteit of non-profitorganisatie van zijn voorkeur. Van de ontvanger wordt verwacht dat hij een toespraak houdt bij het Arthur C. Cope Symposium. Daarnaast kan hij worden uitgenodigd om bij een regionale bijeenkomst van de American Chemical Society een presentatie te houden in het jaar na de Cope Scholar Award Symposium.
Meer informatie
- Persbericht: Ben Feringa honderd keer promotor
- Persbericht: Prof. dr. Ben Feringa ontvangt Yamada-Koga Prize en Nagoya Gold Medal
- Profiel Feringa en www.benferinga.com
- Contact: Ben Feringa
Laatst gewijzigd: | 11 oktober 2022 15:25 |
Meer nieuws
-
28 oktober 2024
CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik
In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.
-
24 oktober 2024
Zeven wetenschappers van RUG en UMCG ontvangen Vidi-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi- financiering van maximaal €800.000 toegekend aan Laura Baams, M.J. Bonder, Ranko Gacesa, Kristina Haslinger, Julian Koellermeier, Cyril Moers, Adrià Rofes en Judith E...
-
21 oktober 2024
Simpel leven maken
Hoe kunnen levenloze moleculen samen een levende cel vormen? Bert Poolman hoogleraar Biochemie aan de RUG, werkt al zo’n twintig jaar aan dit probleem.