Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Excitonic energy transfer processes in photosynthetic systems studied with two-dimensional electronic spectroscopy

Promotie:Dhr. H.L. (Long) Nguyen
Wanneer:16 januari 2024
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. J. (Jasper) Knoester, prof. dr. H.S. Tan, T.L.C. (Thomas la Cour) Jansen, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Excitonic energy transfer processes in photosynthetic systems
studied with two-dimensional electronic spectroscopy

Energieoverdracht in fotosynthese nader bestudeerd

Planten oogsten energie uit zonlicht door middel van fotosynthese: in hun bladgroenkorrels zetten ze water en CO2 om in zuurstof en glucose. Dit proces kan mogelijk een inspiratie vormen voor technische innovaties op weg naar schone energie. 

In het fotosynthese-proces is fotosysteem II (PSII) verantwoordelijk voor de eerste stappen, waaronder het oogsten van zonne-energie en het daaropvolgende transport. Excitonische energieoverdrachtsprocessen (EET) tussen pigmenteiwitcomplexen zijn bepalend voor de efficiëntie van de energie-oogst. Met de beschikbaarheid van nieuwe, ultrasnelle spectroscopische technieken is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in deze overdrachtprocessen, met hoge tijdsresolutie en brede bandbreedte.

In zijn promotieonderzoek bestudeerde Long Nguyen de dynamica van EET met behulp van  tweedimensionale elektronische spectroscopie (2DES), in verschillende sets van subeenheden die samen het natuurlijke PSII supercomplex vormen. Nguyen constateert dat 2DES samen met fenomenologische en structuurgebaseerde modellering een effectieve benadering blijkt te zijn om EET-processen in PSII te bestuderen. De waarnemingen van EET-dynamica in de PSII-pigmenteiwitcomplexen op zowel intra- als intercomplexniveau geven direct inzicht in de werkingsprincipes van de fotosyntheseactiviteit. 

Daarnaast toont Nguyen ook een andere toepassing van 2DES, namelijk het bestuderen van de ultrasnelle spectrale diffusie en vibronische koppelingsdynamica in nanomaterialen, in het bijzonder CdSe colloïdale quantum wells.

Long Nguyen voerde zijn onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Theorie van de Gecondenseerde Materie, met financiering van Nanyang Technological University. Hij vervolgt zijn loopbaan als postdoc bij Nanyang Technological University.