Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Social factors and Alzheimer’s disease: navigating this two-way street using mouse models

Promotie:Mw. S.D. (Suzanne) Lanooij
Wanneer:22 januari 2024
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. M.J.H. (Martien) Kas, prof. dr. E.A. (Eddy) van der Zee, U.L.M. (Ulrich L. M.) Eisel, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Social factors and Alzheimer’s disease: navigating this
two-way street using mouse models

Relatie sociale factoren en ziekte van Alzheimer bij muizen

Sociale interventies vormen een veelbelovende behandeling voor patiënten  met de ziekte van Alzheimer, en het meten van het sociaal functioneren is een belangrijk onderdeel bij het in kaart brengen van de ziekteprogressie van AD, concludeert Suzanne Lanooij uit haar promotieonderzoek.

Lanooij: 'De ziekte van Alzheimer (AD) is de meest voorkomende vorm van dementie. Meerdere factoren kunnen de totstandkoming van deze ziekte beïnvloeden, waaronder genetische aanleg, lichaamsbeweging, voedingspatroon, en stress. Er is toenemend bewijs dat ook sociale factoren (zoals het ervaren van eenzaamheid, sociale steun, en de hoeveelheid en de kwaliteit van de sociale interacties) kunnen bijdragen aan het risico op diverse neurologische en psychiatrische aandoeningen, waaronder AD.  

In genetische modellen van muizen kunnen de onderliggende verandering in het brein (pathologie) van AD-patiënten worden nagebootst en zo worden bestudeerd. Daarnaast zijn muizen sociale dieren, net als mensen. Hierdoor hebben wij met behulp van AD-muismodellen de samenhang tussen sociale factoren en AD kunnen onderzoeken. Hierbij hebben we gekeken naar de invloed van de sociale omgeving (groepsgrootte en groepssamenstelling) op het ziektebeeld. Daarnaast hebben we gekeken naar het effect van de aanwezige pathologie op het sociale gedrag van de muizen.

Onze resultaten laten zien dat de sociale omgeving een belangrijke rol kan spelen in het ziektebeeld van AD. Tevens laten we zien dat al in een heel vroeg stadium van de ziekte de AD muizen veranderd sociaal gedrag vertonen ten opzichte van gezonde muizen. Tezamen genomen suggereren onze resultaten dat sociale factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling en de opsporing van AD. Sociale interventies bij patiënten met AD zouden dus het ziektebeeld van AD kunnen veranderen.'