Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Citizens' values and tough trade-off choices in road infrastructure planning

Developing tools and methods to enrich intelligence and improve context-sensitive road infrastructure design
Promotie:A.M. (Anne Marel) Hilbers, MSc
Wanneer:30 mei 2024
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. E.J.M.M. (Jos) Arts
Copromotors:dr. F.J. (Frans) Sijtsma, dr. T. (Tim) Busscher
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Ruimtelijke Wetenschappen
Citizens' values and tough trade-off choices in road infrastructure
planning

Bewonersperspectieven bij wegenbouw: bescherm groene ruimtes en voorkom fragmentatie 

Anne Marel Hilbers ontwikkelde tools om betere ondersteuning te bieden bij het ontwerpen van weginfrastructuur door de waarden van bewoners en hun perspectieven op noodzakelijke afwegingen mee te nemen. Zij presenteert in haar proefschrift twee nieuwe methoden: de Place Value Identifier (PVI) en de Conjoint Analysis (CA) enquête. Haar resultaten tonen de aanzienlijke waarde die door een grote groep bewoners wordt gehecht aan groene ruimtes en het voorkomen van fragmentatie van landbouw- en natuurgebieden. Daarentegen blijkt het verkrijgen van reistijdwinst - vaak een focuspunt voor projectinitiatie - een minder belangrijke factor te zijn voor deze bewoners. 

De PVI is een online tool die gebruikmaakt van het Publieke Participatie Geografisch Informatiesysteem (PPGIS) om zowel de ‘zachte’ waarde van plaatsen als ‘harde’ grondgebruiksgegevens in kaart te brengen. Door systematisch de waarden van landschappen van grote groepen bewoners te identificeren, helpt de PVI planners om potentiële gebieden van publieke weerstand te identificeren en meer contextgevoelige projectontwerpen te ontwikkelen. De CA-enquête bleek een waardevolle methode te zijn om beter inzicht te krijgen in de afwegingen van bewoners in weginfrastructuurprojecten en heeft geholpen om discrepanties te identificeren tussen bewoners en beleidsvoorkeuren voor projectalternatieven. 

Place Value Identifier-kaarten dienen als een waardevol instrument om professionele planners te informeren over de landschapswaarden van bewoners. Door deze waarden visueel weer te geven, krijgen planners inzicht in de voorkeuren en prioriteiten van het publiek. Bovendien verrijkt Conjoint Analysis deze intelligentie verder door potentiële en nieuwe combinaties van impacts te onderscheiden die de verbetering van een alternatief projectontwerp kunnen sturen. Deze kennis stelt planners in staat om ontwerpen te creëren of te verbeteren die in lijn zijn met de waarden en afwegingen van bewoners, en bevordert een meer participatieve en gemeenschapsgerichte benadering van weginfrastructuurprojecten.

Hilbers’ onderzoek benadrukt de aanzienlijke waarde die door een grote groep bewoners wordt gehecht aan groene ruimtes en het voorkomen van fragmentatie van landbouw- en natuurgebieden. Daarentegen lijkt de betekenis die vaak wordt toegekend aan reistijdwinst relatief bescheiden, hoewel bewoners de noodzaak zien van onderhoud en (her)ontwikkeling van weginfrastructuur als onderdeel van contextgevoelige projecten. Het begrijpen van deze prioriteiten van bewoners biedt verrijkte kennis voor planners, waarbij de nadruk wordt gelegd op de noodzaak om milieubehoud te prioriteren en verstoringen in gewaardeerde landschappen te minimaliseren. Deze kennis kan worden gebruikt als input voor meer contextgevoelige ontwerpen en planningskeuzes, met als doel publieke goedkeuring en projectsucces te bevorderen.