Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.dr. Liesbeth Brouwer: Samen werken aan goede zorg

Wanneer:vr 30-09-2022 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Liesbeth Brouwer, hoogleraar translationele reumatologie in het bijzonder de vasculitiden, richt zich met speciale aandacht op patiënten met vasculitis. Vasculitis is een bloedvatontsteking die overal in het lichaam kan voorkomen en alle bloedvaten, van klein tot groot, kan treffen. Brouwer onderzoekt de ontsteking van de grote slagaders, ook wel reuscelarteriitis genoemd. Helaas wordt die aandoening vaak te laat herkend, met het risico op onomkeerbare schade zoals blindheid, nierschade, een herseninfarct of een gebarsten aneurysma.

De behandeling van reuscelarteriitis met een hoge en langdurige dosis prednisolon is niet meer van deze tijd, betoogt Brouwer in haar oratie. Vanwege de zeldzaamheid van de aandoening zijn gerandomiseerde geneesmiddelenstudies niet goed mogelijk. Daardoor komen meer gerichte en prednisolonsparende behandelingen te langzaam beschikbaar. Prednisolon is op korte termijn een zegen, maar op lange termijn een grote last. Prednisolon veroorzaakt namelijk een toename in gewicht, een hoge bloeddruk, het ontstaan van suikerziekte, versnelde botontkalking, het ontwikkelen van spierzwakte en verandering van stemming. Het is dus heel belangrijk om een geneesmiddel te vinden dat even effectief is als prednisolon, maar dan zonder de beruchte bijwerkingen.

Brouwer hoopt dat het in de toekomst mogelijk wordt dat patiënt en huisarts met behulp van digitale tools de zeldzame ziekte op tijd herkennen. Samen gaan zij vervolgens na in welk onderdeel van het expertisenetwerk de patiënt het beste beoordeeld kan worden: indien nodig in het expertisecentrum, als het kan in een ziekenhuis dichtbij de patiënt.

Meer informatie

Oratie: prof.dr. E. (Liesbeth) Brouwer

  • Titel: Samen werken aan goede zorg
  • Leeropdracht: Translationele reumatologie, in het bijzonder de vasculitiden
  • Faculteit: Medische wetenschappen

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 23 september via het aanmeldformulier.

Livestream op 30 september, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

View this page in: English