Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Xylotheek collectie Universiteitsmuseum naar tentoonstelling Museum der Dinge (Berlijn)

08 september 2016

Op 16 september opent in het Museum der Dinge in Berlijn de tentoonstelling Object Lessons. Material begreifen in 8 lektionen, samengesteld door prof.dr. Ann-Sophie Lehmann (Rijksuniversiteit Groningen) en Imke Volkers (Werkbundarchiv – Museum der Dinge). Op de tentoonstelling zal onder andere een xylotheek (ca. 1810), ook wel houtbibliotheek genoemd, uit de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen te zien zijn.

De tentoonstelling Object Lessons. Material begreifen in 8 lektionen gaat over de kennis van materialen, hun oorsprong en bewerking en hoe deze tegenwoordig waardevoller is dan ooit tevoren. Veel van die kennis is tegelijkertijd vaak gespecialiseerd, verborgen en het domein van experts. Hoe kan iedereen toch toegang krijgen tot die kennis? In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het leren over, met en door materialen in 8 hoofdstukken: in de wetenschap, op school, in de handel, in huis, in romans en films, in het archief en op het internet.

Meer informatie over de tentoonstelling

xylotheek
De xylotheek bestaat uit meerdere delen, waarvan elk deel de vorm heeft van een boek en gewijd is aan een bepaalde boomsoort. In het opengeslagen "boek" zijn onderdelen van de boomsoort bevestigd.
museum der dinge
Laatst gewijzigd:08 september 2016 23:25

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...