Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Tentoonstellingen

Heb je dat gelezen! 50 jaar Universiteitskrant in beeld

Op 1 september 1971 verscheen het eerste nummer van de Universiteitskrant (UK) Groningen, het eerste moderne en onafhankelijke universitaire weekblad in Nederland. Het blad werd uitgegeven door een onafhankelijke stichting. Volstrekt nieuw voor die tijd was dat een journalist de hoofdredacteur werd.

De krant bracht nieuws en was, zeker in de beginjaren, een podium voor vaak heftige debatten. Een halve eeuw later is de UK, tegenwoordig UKrant, nog steeds een onafhankelijk nieuwsplatform voor academisch Groningen.

Vijftig jaar UK wordt onder meer gevierd met een jubileumboek en twee tentoonstellingen: in het Universiteitsmuseum en in de Universiteitsbibliotheek.

In het Universiteitsmuseum is een kleine exposite ingericht die de ontwikkeling van die halve eeuw UK in beeld brengt. Daar is te zien hoe de UK veranderde van een krant in zwart-wit en met nauwelijks beeld in 1971 tot een kleurrijk en tweetalig internetplatform.

Het uiterlijk veranderde, maar één ding bleef in die vijftig jaren hetzelfde: de onafhankelijkheid. Al moest die zo nu en dan worden bevochten. Dat wordt verteld aan de hand van enkele spraakmakende gebeurtenissen. Vlak na de oprichting van de UK nam Willem Frederik Hermans in Onder Professorenmet graagte het nieuwe Groningse studentenblaadje – ook zo’n ‘onding’ – op de hak. Ook in de UK-redactie zelf was de onafhankelijkheid onderwerp van discussie: in 1980 verschenen in één week twee UK’s. Maar eveneens komt de onafhankelijkheid van de UK in tijden van oorlog (letterlijk, zoals in Oekraine en figuurlijk, zoals in de strijd om Yantai) aan bod.

Laatst gewijzigd:15 februari 2024 08:43
View this page in: English