OnderzoekToponderzoekToponderzoekersDe Nobelprijs

De eerste dag van een Nobelprijswinnaar

Op woensdagochtend, vlak na kwart voor twaalf, begint de voorzitter van het Nobelcomité met zijn aankondiging. Dit jaar gaat de Nobelprijs voor Scheikunde naar ’s werelds kleinste machines, zegt hij. Dan leest hij de namen van de drie winnaars voor, de derde is Bernard L. Feringa. Waar iedereen in Groningen op gehoopt had, is werkelijkheid geworden!

Ben Feringa

‘I am deeply honoured’

Een kwartier na de bekendmaking staat de gang op de tweede verdieping voor het kantoor van Ben Feringa propvol. Zijn hele afdeling lijkt er te zijn en de meesten hebben een brede grijns op hun gezicht. Vanaf vandaag werken zij in het lab van een Nobelprijswinnaar. De laureaat laat nog op zich wachten. Hij is in zijn kantoor en praat telefonisch met de pers die bij de bekendmaking in Stockholm aanwezig is. Als het rumoer op de gang iets te hard wordt, sissen mensen ‘sttt!’, om hem niet te storen. Maar ook omdat ze via de Nobelprijs-website op hun telefoon proberen te horen wat Feringa zegt. Dan verschijnt Feringa, en een luid gejuich en applaus barst los. Emeritus hoogleraar chemie Jan Engberts, nestor van de afdeling, spreekt Feringa kort toe en feliciteert hem: ‘We hadden er allemaal op gehoopt, nu is het werkelijkheid.’ Dan neemt Feringa zelf het woord: ‘I am deeply honoured’, zegt hij. De emotie is in zijn stem te horen. ‘Dit is allemaal te danken aan het harde werk van alle slimme studenten en medewerkers hier. Dank jullie wel. Ik hoop dat dit jullie ook zal helpen in jullie verdere carrière.’ Dan gaat de deur weer dicht.

’s Werelds eerste moleculaire auto

Al snel verzamelen de eerste journalisten zich in het Natuur- en Scheikundegebouw, gevolgd door cameraploegen. Het gebouw zindert, zeker als er een festiviteit wordt aangekondigd om 15.00 uur in een grote collegezaal. Al lang voor die tijd zit de zaal bomvol, zelfs buiten op de gang is het dringen geblazen. Als Feringa eindelijk aankomt, ontploft de zaal van enthousiasme en wordt hij onder luid gejuich onthaald. Er volgen lovende woorden en cadeaus, waaronder een speelgoed-Ferrari, een running gag op de faculteit sinds Feringa ’s werelds eerste moleculaire auto bouwde. Zijn vrouw en twee van zijn drie dochters zijn er ook en Feringa benadrukt de cruciale rol die de partner van een topwetenschapper heeft.

Persconferentie

Vervolgens gaat hij naar het centrum van Groningen, waar in het Academiegebouw een persconferentie op het programma staat. De rode loper is uitgerold – of dat nou voor de Nobelprijswinnaar is of voor de studenten die vandaag hun diploma krijgen, het maakt niet uit. Opnieuw bedankt de gelauwerde hoogleraar zijn studenten en collega’s en spreekt hij zijn waardering voor hen uit. De wereld volgt de persconferentie via een livestream. Er volgen meer interviews en dan vertrekt Feringa naar Hilversum voor een live-interview in het tv-programma Nieuwsuur. Daarna gaat hij door naar Amsterdam, waar de volgende dag nog meer journalisten hem zullen opwachten bij een persbijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Tot zover de eerste dag uit het leven van een nobelprijswinnaar.

Laatst gewijzigd:18 oktober 2016 10:21
printOok beschikbaar in het: English