Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gebouw Energy Academy Europe in stijl geopend

17 mei 2017
Opening Energy Academy Europe
Opening Energy Academy Europe

Woensdagmiddag 17 mei is het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe (EAE) van de Rijksuniversiteit Groningen op spectaculaire wijze geopend. Acrobaten daalden al dansend na de openingshandeling door CdK René Paas met drie grote banners af in de transparante hal van het nieuwe gebouw op de Zernike Campus Groningen.

RUG-Collegevoorzitter prof. Sibrand Poppema memoreerde: “De waarde van multidisciplinair onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van energietransitie wordt steeds belangrijker gevonden. De Rijksuniversiteit Groningen biedt alle ruimte en mogelijkheden voor samenwerking in dit uitzonderlijk duurzame gebouw. De Energy Academy Europe is bij uitstek een plek voor kennisontwikkeling en fundamenteel onderzoek op het gebied van de transitie van fossiele naar volledig hernieuwbare energie.”

De secretaris-generaal van de European Energy Research Alliance, Adel El Gammal MSc, sprak over energietransitie in Europees perspectief en het grote internationale belang van de EAE. De Commissaris van de Koning benoemde de waarde van regionale duurzame energie-initiatieven, zoals de Energy Hub in de Eemshaven en het nieuwe windpark noordelijk van de Waddeneilanden. Ook sprak hij over de toenemende behoefte aan innovatie om de economische ontwikkeling van Groningen en de rest van Noord-Nederland te versterken.

In het iconische gebouw op de Zernike Campus werken bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Het gebouw heeft een bijzondere transparante bouwvorm met een natuurlijk ventilatiesysteem. Het dak wordt straks volledig bedekt met zonnepanelen. Het bouwwerk van bijna 15.000 m2 is najaar 2016 opgeleverd en won kort daarna de prestigieuze BREEAM-award 2017.

Financiering, ontwerp en bouw

Het EAE gebouw is medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de provincie Groningen en het Ministerie van Economische Zaken. Het ontwerp is gemaakt door:

Het bouwteam bestond uit: Friso/Koopmans Bouwgroepcombinatie, ENGIE, UNICA, Wesemann en One Solar.

Bekijk hieronder een video over de Energy Academy Europe building.

Opening Energy Academy Europe
Opening Energy Academy Europe
Laatst gewijzigd:05 maart 2024 11:48
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...