Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Reality Touch Theatre

31 januari 2011
Mega touchscreen
Mega touchscreen
Aan de Rijksuniversiteit Groningen kunnen wetenschappers sinds kort ons nieuwe, zeer grote touchscreen gebruiken. We hebben ons bestaande 3D theater met zijn grote cylindrisch scherm uitgebreid naar eentje die meer dan honderd touches tegelijk kan detecteren. Voor het grootste deel is dit gerealiseerd door gebruik te maken van standaard hardware en public domain software. 'Size does matter' en het resultaat is dan ook erg indrukwekkend. Bekijk dit youtube filmpje om te zien hoe groot en snel het is geworden.
Testing de calibratie software
Testing de calibratie software
Wat dit scherm bijzonder maakt is natuurlijk vooral de afmeting, maar ook het feit dat het een transparant en gekromd scherm is. De kromming verhoogt het gevoel van 'presence' (het ergens aanwezig zijn). Een Virtual Reality ervaring is op die manier veel intenser.  Een nadeel van de kromming is dat veel bestaande touch detectie technieken niet werken. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor z.g. diffuse illumination waarbij we 6 camera's in 16 infrarood lampen (voor beveiligings camera's) gebruikt hebben.
Backstage
Backstage
De camera's, de infrarood LED lampen en de projectoren staan allemaal achter het scherm. Doordat er aan de voorkant van het scherm een diffuse coating is aangebracht, kunnen de camera's niet een scherp beeld door het scherm heen zien. Zodra echter iemand het scherm aanraakt, wordt er voldoende extra infrarood licht gereflecteerd dat de camera's dat verschil kunnen zien. Dat verschil is erg klein, maar genoeg om gedetecteerd te kunnen worden door de computers die het beeld analyseren.
Gis in onderwijs
Gis in onderwijs
Nu we zo'n multi-touch scherm hebben, kunnen we dat gebruiken om onze bestaande software aan te sturen, maar het is in eerste instantie vooral gemaakt voor onderwijs aan GIS studenten en voor onderzoek naar interactie methodes door de faculteit wiskunde en informatica. Met zo'n groot scherm verandert de manier waarop mensen interactie aangaan met data en met andere mensen en onder andere daar aan wordt juist  onderzoek gedaan.
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:24

Meer nieuws

  • 17 mei 2017Gebouw Energy Academy Europe in stijl geopend

    Woensdagmiddag 17 mei is de nieuwe Energy Academy Europe (EAE) van de Rijksuniversiteit Groningen op spectaculaire wijze geopend. Acrobaten daalden na de openingshandeling door CdK René Paas met drie grote banners af in de transparante halvan het nieuwe...

  • 15 mei 2017‘Open up to open access’ campagne van start gegaan

    Op 15 mei is de ‘Open up to open access’ campagne van start gegaan. De campagne, die ondersteund wordt door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), heeft als doel wetenschappers te stimuleren om artikelen open access te publiceren. De Rijksuniversiteit...

  • 10 mei 2017Vijf RUG-hoogleraren treden toe tot de KNAW

    De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft André Aleman, Amina Helmi, Claartje Mulder, Linda Steg en Marcel Visser benoemd tot lid. In totaal zijn er 26 nieuwe leden gekozen. De verkiezing van KNAW-leden gebeurt op basis van...