Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

30 november 2016
Ben Feringa en de levensgrote versie van de Nanocar
Ben Feringa en de levensgrote versie van de Nanocar

De Grote Markt in Groningen is sinds vanmiddag een nieuwe blikvanger rijker: een reusachtige nanocar. De nanocar is een vierwielaangedreven moleculair autootje, een spectaculaire uitvinding van RUG-wetenschapper Ben Feringa die daar dit jaar de Nobelprijs Scheikunde voor kreeg.

De grote nanocar is een eerbetoon aan Ben Feringa en is geïnitieerd door de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de RUG. De nanocar is vanaf vandaag tot aanstaande vrijdag te zien op de Grote Markt, daarna vertrekt hij naar het plein voor het Academiegebouw (Broerstraat 5) om later op het Zerniketerrein zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

Maak een selfie

De nanocar heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter en wordt woensdagmiddag vergezeld van de Jouw-energie-van-morgen-truck van waaruit RUG-medewerkers uitleg zullen geven over Feringa’s uitvinding. De organisatoren nodigen iedereen uit om een selfie te maken met de nanocar, de leukste inzending wordt beloond met een 3D full body-beeldje oftewel een miniversie van zichzelf.

Ben Feringa in de schijnwerpers

Naast de levensgrote nanocar is er vanaf morgen ook een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie is te zien tot 10 december. Daarnaast ontwikkelde de RUG in samenwerking met Marketing Groningen een zogenaamde ‘explanimation’, een animatie die uitlegt waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is. Deze wordt vertoond op de webpagina’s van de RUG en City of Talent en via social media.

Nobellezing

Aanleiding voor de activiteiten rondom de Nobelprijswinnaar, is de lezing die Feringa woensdag 30 november geeft in de Martinikerk in Groningen: de lezing die hij tijdens de uitreiking van de Nobelprijs op 10 december in Zweden ook zal geven. De ceremonie start met een officiëel cortège (stoet van hoogleraren en genodigden ter viering van een belangrijk hoogtepunt) bij de Rijksuniversiteit van Groningen dat via de Grote Markt en de levensgrote nanocar naar de Martinikerk wandelt, waar Feringa de lezing zal geven. De lezing is via een livestream te zien op de website van de RUG en City of Talent.

Expositie

Het Universiteitsmuseum Groningen heeft vanaf 26 januari 2017 een gratis expositie over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen. In samenwerking met De Verhalen van Groningen is er vooruitlopend op deze expositie, tot eind december, een mini-expositie te bewonderen over Groningse Nobelprijswinnaars bij de entree van het museum.

Akkoord van Groningen

De levensgrote nanocar, de projectie op de Martinitoren, de ’explanimation’ en de selfie-actie zijn onderdeel van de ‘Groningen, City of Talent’-campagne van het Akkoord van Groningen. Met deze campagne biedt het Akkoord Groningse talenten een platform waarop ze hun talent kunnen delen met de rest van de wereld.

Meer informatie

Nobelprijswinnaar Ben Feringa


Laatst gewijzigd:08 december 2016 12:03

Meer nieuws

  • 28 maart 2017120 scholieren strijden ‘Bèta Battle’ bij de RUG

    Maandag 10 april is de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit Groningen de arena voor 120 leerlingen van 10 scholen uit Noord-Nederland. Dan strijden de scholieren de ‘Bèta Battle’, voorheen de JetNet Kwis.

  • 24 maart 2017Lokale lasten voor woningbezitters stijgen 0,6 procent

    Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 0,6 procent meer voor de belastingen aan gemeente, provincie en waterschap. Die stijging blijft ruim onder de verwachtte inflatie van 1,0 procent. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld...

  • 24 maart 2017Grootste kans op rechtse coalitie

    Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen laten zien dat het CDA acht en D66 zeven van elf belangrijkste beslispunten kunnen binnenhalen in een rechtse coalitie met de VVD en Christen Unie. Bij een coalitie met VVD en Groen Links lukt dat maar...