Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Marjoleine de Vos wordt nieuwe gastschrijver

06 mei 2013

Schrijver, dichter en journalist Marjoleine de Vos is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf september 2013 geeft zij drie openbare lezingen over het thema ‘Mythe en waarheid’, gevolgd door een publiek gesprek met schrijver Willem Jan Otten over de mythe in het eigen leven en in de poëzie. Daarnaast verzorgt zij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over het schrijven van een mythologische geschiedenis.

De openbare optredens zijn op de maandagavonden 23 en 30 september en 7 en 14 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur).

Programma

De kracht en het belang van mythen staan centraal in de lezingen van de nieuwe gastschrijver. De mythologische waarheid is volgens haar een heel andere dan die van de wetenschap. Het gaat in de mythe om een gevoelde waarheid, om verklaringen die geen verklaringen zijn maar wel alles verklaren. Dat maakt mythen zo raadselachtig en zo fascinerend tegelijk. Marjoleine de Vos zal in haar lezingen spreken over mythen uit de oudheid, christelijke mythen en de manieren waarop we nu nog steeds mythen gebruiken.

Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos (1957) is redacteur bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column op de opiniepagina. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen (2000) en Het is zo vandaag als altijd (2011). In 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2002, gevolgd door Kat van sneeuw (2003) en Het waait (2008). In januari 2013 verscheen haar vierde bundel Uitzicht genoeg.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl en Hans Aarsman.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Zie ook: www.rug.nl/studium
Laatst gewijzigd:22 november 2021 15:39
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 maart 2024

    Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

    Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...