Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekOpen access

Open access en de RUG en het UMCG

Open Access nieuws

Open access is een van de strategische aandachtspunten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het is voor de RUG en het UMCG van groot belang dat de resultaten van onderzoek, zeker als dit met publieke middelen is gefinancierd, voor het publiek vrij beschikbaar zijn. De RUG stimuleert daarom het publiceren in open access.

Hiermee wordt aangesloten bij zowel nationaal als internationaal beleid. In november 2013 heeft staatssecretaris Dekker van OCW zijn beleid voor open access bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt hierin dat onderzoek dat met publiek geld gefinancierd wordt, voor iedereen toegankelijk moet zijn. Ook de Europese Commissie acht open access van publicaties van groot belang. Iets wat onder meer blijkt uit het feit dat de EU soms voor financiering van onderzoek de voorwaarde hanteert dat de onderzoeksresultaten open access worden gepubliceerd.

Het College van Bestuur (RUG) en de Raad van Bestuur (UMCG) hebben daarom besloten om van wetenschappers te vragen om per 1 januari 2017 de finale auteursversie van een peer-reviewed tijdschriftartikel in de RUG onderzoeksdatabase Pure te deponeren.

Op deze pagina’s vindt u informatie over open access in het algemeen, de verschillende vormen van open access, wat u zelf kunt doen en hoe de bibliotheek u daarbij kan helpen.

Let op: er zijn ook malafide open access uitgevers actief!

Laatst gewijzigd:15 maart 2017 10:52
printOok beschikbaar in het: English
Volg ons opfacebook twitter