Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekLenen

Lenen bij andere bibliotheken

.

Wilt u een boek of (tijdschrift)artikel dat niet in de collectie van de RUG aanwezig is, via SmartCat kunt u een aanvraag doen via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL), zowel in binnen- als buitenland .

Wat heeft u nodig?
  • Een geldige lenerspas (voor RUG-studenten en -medewerkers is dit de RUG-pas)
  • IBL-account (kunt u aanvragen bij de Servicebalie van de Universiteitsbibliotheken)
  • Tegoed op uw IBL-account, waarmee u uw aanvragen vooraf betaalt (overzicht van de IBL-tarieven [pdf])

Het nummer van uw IBL-account is gelijk aan het nummer van uw lenerspas en u kiest zelf uw wachtwoord. Als u uw wachtwoord bent vergeten, vraagt u een nieuw wachtwoord aan bij de Servicebalie.

Opwaarderen van het saldo van uw IBL-account

U kunt het saldo van uw IBL-account aanvullen bij de Servicebalie van de Universiteitsbibliotheek.

Hoe vraagt u een document aan?

U zoekt in SmartCat het betreffende document op. U klikt op ‘item aanvragen’, vult uw nummer en wachtwoord in en bevestigt uw bestelling. Als uw aanvraag niet gehonoreerd kan worden, ontvangt u daarvan een bericht. Het afgeschreven bedrag wordt automatisch op uw IBL-account teruggestort. Informatie over ingediende aanvragen en over uw deposito vindt u in Smartcat (onder de knop Links > ILL maintenance page). Aangevraagde boeken kunt u, nadat u hierover bericht hebt ontvangen, ophalen bij de bibliotheek waar het account is afgesloten. Aangevraagde kopieën ontvangt u rechtstreeks per e-mail of per post. In sommige gevallen geeft SmartCat ten onrechte geen aanvraagknop. In dat geval verwijzen wij u naar het programma Picarta. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Servicebalie (tel. 050-3635020) of per e-mail: uitleenbureau-bibliotheek@rug.nl

IBL-aanvragen buitenland

Vindt u een boek of artikel niet in een Nederlandse bibliotheek, dan kunt u een buitenlandse IBL-aanvraag indienen.

Hoe vraagt u het document aan?

Voor aanvragen in het buitenland gebruikt u het aanvraagformulier. De kosten van de aanvragen worden achteraf van uw deposito afgeschreven. De kosten van de aanvraag vindt u in het overzicht van de IBL-tarieven [pdf].

N.B. Boeken uit het buitenland kunnen in principe geleend worden, tenzij de leverende bibliotheek aangeeft dat het alleen in de bibliotheek raadpleegbaar is. Houdt u bij aanvragen uit het buitenland rekening met langere levertijden. Wij zijn afhankelijk van de medewerking van de bibliotheek in het buitenland. Bij binnenkomst van het boek ontvangt u een bericht per email.

Aangevraagde kopieën ontvangt u rechtstreeks per email.

Laatst gewijzigd:11 april 2017 11:50
printOok beschikbaar in het: English
Volg ons opfacebook twitter