Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Kinderuniversiteit

Kinderuniversiteit

De Kinderuniversiteit organiseert een aantal keer per jaar een les speciaal voor kinderen van de basisschool. Elke keer komen er honderden kinderen op bezoek. Dit evenement zorgt ervoor dat kinderen in het basisonderwijs kennis leren maken met en enthousiast gemaakt worden voor wetenschappelijke activiteiten. De Kinderuniversiteit wordt in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Noord Nederland georganiseerd. De Kinderuniversiteit is in principe geschikt voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Voor schooljaar 2016-2017 staan de volgende activiteiten gepland:

Wanneer Wat
23 mei Kinderuniversiteit Reinaert de Vos
26 juni Kinderuniversiteit Friesland: 'De pest aan pesten'
10 juli Kinderuniversiteit: Prof. dr. Ben Feringa (Nobelprijswinnaar)
21 september Kinderuniversiteit Amsterdam: 'De pest aan pesten'

Minicollegetour 'Waarom zijn je armen anders dan je benen?'

Op dinsdag 9 mei legde universitair docent Riemer Vegter van bewegingswetenschappen zo'n 150 leerlingen uit wat het verschil is tussen je armen en je benen. Ook vertelde hij de kinderen dat je armen en benen het niet altijd doen. Soms krijgen mensen door een ongeluk of ziekte een dwarslaesie. Dat wil zeggen dat de zenuwen in het ruggenmerg onderbroken worden, waardoor er geen signalen tussen je hoofd en je benen meer kunnen worden verstuurd. Als dit gebeurd heb je nog wel benen, maar kun je die niet meer gebruiken en je kunt ook niet meer voelen wat ermee gebeurd. Riemer legde uit dat sommige mensen last krijgen van hun armen door het zitten in een rolstoel, en dat hij onderzoekt hoe hij dat beter kan maken. Een aantal kinderen mocht zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten en natuurlijk was er aan het einde volop kans voor de kinderen om vragen te stellen.

Universitair docent Riemer Vegter vertelt kinderen over rolstoelgebruik
Universitair docent Riemer Vegter vertelt kinderen over rolstoelgebruik

Minicollegetour 'Verliefdheid''

Hoe komt het dat je kriebels in je buik hebt als je verliefd bent? Hebben we vlinders in de buik of in ons hoofd? Op dinsdag 14 februari, oftewel Valentijdsdag vond in het Groninger Forum de Minicollegetour ‘Verliefdheid’ plaats. Waarom word je verliefd? Waarom gedragen verliefde mensen zich soms zo raar? Hoe komt het dat je sommige mensen leuker vindt dan de andere? Professor Gert ter Horst, hersenonderzoeker bij de RUG, gaf in een college speciaal voor basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) antwoord op deze en vele andere vragen.

Prof. Dr. Gert ter Horst geeft de kinderen college over verliefdheid
Prof. Dr. Gert ter Horst geeft de kinderen college over verliefdheid

Minicollegetour 'De Pest aan Pesten'

Op woendag 21 september vond in het Groninger Forum de Minicollegetour 'De Pest aan Pesten' plaats door socioloog en antipest-professor René Veenstra. In het college vertelde René over pesten en gaf antwoord op de meest uiteenlopende vragen: Wie zijn er betrokken bij pesten? Zijn dat alleen de slachtoffer en de dader? Of is het juist een probleem van de hele groep? Ook vertelde hij wat je het beste tegen pesten kunt doen.

Kinderuniversiteit 'Licht'

Wat is licht eigenlijk? Wat is het verschil tussen groen en blauw licht? Waar komen de kleuren van het licht in een regenboog vandaan? Deze vragen beantwoorde prof. dr. Steven Hoekstra tijdens een college over licht. Na het college konden de kinderen zelf experimenteren met led lampjes in stroomkringen en mochten ze hun eigen zonnepaneel bouwen.

Kinderuniversiteit 'Licht'
Kinderuniversiteit 'Licht'

Kinderuniversiteit 'Filosofie'

Op woensdag 25 november 2015 werden er twee kindercolleges georganiseerd ter ere van het 50-jarig bestaan van de faculteit Wijsbegeerte. In totaal kwamen er 500 basisschoolkinderen naar de Rijksuniversiteit Groningen om meer te weten te komen over filosofie. Prof. dr. Barteld Kooi gaf de colleges over logica. Hier leerden de kinderen onder andere hoe ze iemands gedachten konden lezen.

Minicollegetour Filosofie
Minicollegetour Filosofie

Minicollegetour 'De Oerknal'

Op vrijdag 6 november 2015 kwamen 400 basisschoolleerlingen bij elkaar in het Groninger Forum. Daar beantwoordde Prof. dr. Diederik Roest al hun vragen over het heelal en de oerknal. Hoe lang duurt bijvoorbeeld een dag op de maan? Wat was er voor de oerknal? Waarom bewegen sterrenstelsels van ons vandaan? En hoe weten we dat? Met behulp van voorbeelden, proefjes en gefabriceerde sterrenstelsels maakte Roest het thema inzichtelijk en beantwoordde hij alle kindervragen. Het was ontzettend interessant!

Minicollegetour 'De Oerknal'
Minicollegetour 'De Oerknal'

Vorige edities

In de afgelopen jaren ging het onder andere over de maan, geld, bloedvaten en zelfs André Kuipers gaf tweemaal een college. Wil je meer weten over de lessen van de afgelopen jaren? Kijk dan in de lijst aan de linkerkant.

Eerdere editie met André Kuipers
Eerdere editie met André Kuipers
Laatst gewijzigd:18 mei 2017 14:07