Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenPedagogische WetenschappenAcademische opleiding leraar basisonderwijs
Header image Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Je hebt zin om je te verdiepen in onderzoek naar onderwijs en je wilt dat ook direct in praktijk brengen. Je wilt het onderwijs verbeteren en je wilt er vol voor gaan? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wil je in het basisonderwijs aan de slag, maar ook een universitaire studie volgen? Met het programma van de Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB) word je in vier jaar opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs en volg je tegelijk de universitaire bachelor Pedagogische Wetenschappen.

Door theoretische, vakdidactische en praktische onderdelen te combineren leidt de AOLB studenten op tot leerkrachten die op alle fronten toegerust zijn voor het onderwijs van vandaag en van morgen!

De AOLB is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool Groningen.

Jij

 • ziet het wel zitten om voor de klas te staan, maar je wilt ook graag iets doen met je vwo-diploma;
 • hebt affiniteit met kinderen in de basisschoolleeftijd en wil bijdragen aan hun ontwikkeling;
 • bent geïnteresseerd in het onderwijs en wil graag een rol spelen bij het in praktijk brengen van de nieuwste onderzoeksinzichten;
 • wil bijdragen aan goed onderwijs voor alle kinderen en hebt oog voor verschillen tussen kinderen.
Meer over deze opleiding
 • Testimonial van Frank van der Waals

  De theoretische diepgang spreekt me aan en veel dingen die je leert kun je aan je stage relateren

  De vakken die ik aan de RUG gevolgd heb zijn interessant. Dit zijn vakken zoals Onderwijs- en Ontwikkelingspsychologie, Onderwijssociologie en Onderwijskunde. De theoretische diepgang spreekt me aan.

  Stage lopen vond ik erg leuk, soms zwaar, maar vooral erg leerzaam. Veel dingen die je leert kun je aan je stage relateren. Hier doe je het eigenlijk voor, omdat je hier je vaardigheden als leerkracht kan ontwikkelen. In je stage leer je meer dan alleen lesgeven, je leert bijvoorbeeld verschillen in kinderen te accepteren en ook plannen en vooruitdenken. Tijdens je stage zal je jezelf geregeld tegenkomen, hiervan leer je erg veel. Voor ik me aanmeldde voor de AOLB twijfelde ik tussen psychologie en pedagogiek, en tussen WO en HBO. De AOLB leek een goede combinatie van praktijk en theorie. De AOLB schud je niet zomaar uit je mouw. Het vergt redelijk wat tijd, omdat de stage over het algemeen veel tijd in beslag neemt. Daarnaast moet je voor de PABO-vakken veel verslagen schrijven, dat is niet per se moeilijk, maar het is soms wel tijdrovend. Goed plannen is wel essentieel.

  Sluiten
  – Frank van der Waals
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Pedagogische Wetenschappen
Croho code
56607
Type opleiding
Educatieve bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
48 maanden (240 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Gedrags- en maatschappijwetenschappen