Skip to ContentSkip to Navigation
Centrale Medische Bibliotheek
UMCG
Centrale Medische Bibliotheek Nieuws

‘Green open access beleid’ van UMCG en RUG

21 december 2016

Sinds 1 januari 2017 wordt van RUG- en UMCG-onderzoekers gevraagd om van al hun peer-reviewed artikelen de fulltext te deponeren in Pure. De Universiteitsbibliotheek (UB) en de Centrale Medische Bibliotheek (CMB) zorgen voor de invoer in Pure en alle verder noodzakelijke handelingen en ondersteuning.

RUG en UMCG streven ernaar om de wetenschappelijke output van hun onderzoekers in open access beschikbaar te stellen, met name via de zogeheten groene route. Dit wordt ingegeven door het beleid van de Nederlandse overheid en de eisen van diverse onderzoekfinanciers, maar ook door de positieve effecten op citatiescores en impact.

Het College van Bestuur (RUG) en de Raad van Bestuur (UMCG) hebben daarom besloten om van wetenschappers te vragen om per 1 januari 2017 de finale auteursversie van een peer-reviewed tijdschriftartikel in de RUG onderzoeksdatabase Pure te deponeren. De workflow doet een minimaal beroep op de onderzoeker, met een maximaal uitvoeringsaandeel van de UB.

Om ervoor te zorgen dat onderzoekers zo min mogelijk werk hebben, beveelt de UB aan om een online formulier in te vullen. Het deponeren duurt minder dan 1 minuut.

Wat wordt aan onderzoekers gevraagd?

  • Elke onderzoeker die (co-)auteur is van een peer-reviewed tijdschriftartikel deponeert zijn of haar artikel in Pure.
  • Het deponeren vindt zo spoedig mogelijk na de acceptatie van het artikel plaats (immediate deposit on acceptance).
  • De versie die wordt gedeponeerd is een PDF van de finale auteursversie na peer review.
    NB: Andere publicaties dan peer-reviewed artikelen vallen buiten het bestek van dit beleid.

De UB en de CMB passen vervolgens de regels (embargotermijnen enz.) toe die de uitgever hanteert voor het in open access publiceren van het gearchiveerde artikel.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 januari 2024 10:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...