Zwarte Gaten: extreme zwaartekracht

Zwarte Gaten
extreme zwaartekracht
Afbeelding van een zwart gat
Zwarte gaten zijn plekken waar de zwaartekracht sterker is dan elke andere kracht in het heelal. Eenmaal binnen kan niets meer aan een zwart gat ontsnappen — zelfs licht niet.

Toch weten we dat zwarte gaten bestaan. We weten hoe zij geboren worden, waar zij voorkomen en waarom er zwarte gaten van verschillende grootte bestaan. We weten zelfs wat er zou gebeuren als je in een zwart gat valt. Ons speurwerk heeft één van de vreemdste objecten in het heelal opgeleverd, maar wij begrijpen nog lang niet alles over zwarte gaten.

Het dichtstbijzijnde zwarte gat is vele lichtjaren van ons verwijderd. Zwarte gaten vormen daarom geen gevaar voor de aarde. Dichterbij een zwart gat dan dadelijk zul je nooit komen. Ga mee op ontdekkingsreis!

Druk op Reis naar een zwart gat voor een volledig interactieve reiservaring (een snelle internet verbinding is aanbevolen). Druk op de Zwarte Gaten Encyclopedie voor een gedetailleerde uitleg van zwarte gaten waarbij de inhoud van de website geordend is naar onderwerp.


2005 Pirelli Award
2005 Pirelli Award:
Winnaar Hoofdprijs & Categorie Natuurkunde